Voi de unde va luati carti?

Ancient closed book with green cover

In ultima perioada mi-am facut un wishlist cu cartile pe care as vrea sa le adaug in biblioteca si desigur sa le si citesc candva, wishlist ce a ajuns la cifra de 338 de carti in aceasta dimineata (dupa ce am mai scos din ele pe parcurs).

Nu le comand pe toate online si e posibil ca pe unele sa nu le comand deloc daca dupa ce o sa ma documentez pe seama lor o sa consider ca nu merita deranjul. Totusi uneori biblioteca mea creste si datorita unor anticariate de ocazie, daca pot sa le spun asa. Nu stiu cum mai e prin tara, insa pe la noi exista niste magazine caritabile unde se primesc donatii de diverse obiecte (inclusiv mobila si electrocasnice) si dupa ce sunt verificate si eventual reconditionate produsele donate se pun la vanzare.

Spre deosebire de anticariatul clasic unde pretul cartii e determinat de valoare pe care considera vanzatorul ca o are cartea, in magazinele caritabile de pe aici fiecare carte, indiferent de valoarea reala, costa 1 euro sau 50 de eurocenti (in functie de magazin). Asa se face ca in urma cu cateva luni am luat editia originala (editata de Academia Spaniola) a Don Quijote, in tipla (deci intacta practic) cu 50 de eurocenti.

Desigur, foarte rar gasesc carti pe care le am pe wishlist in astfel de magazine caritabile pentru ca nu sunt singurul pradator care frecventeaza astfel de magazine, insa de multe ori am noroc sa gasesc carti cu care sa-mi reintregesc biblioteca.

Totusi, chiar daca astfel de magazine locale ma ajuta foarte mult sa gasesc carti de literatura universala sau literatura de specialitate, niciunul nu ma ajuta sa gasesc carti in limba romana si astfel sunt obligat sa recurg la alternative viabile precum anticariate online si desigur librarii online.

Astfel, pentru ca nu ma intereseaza prea mult coperte glossy sau mai stiu eu ce alte aspecte ale cartii fiindca important e doar continutul, atunci cand caut ceva de pe wishlist si nu gasesc intr-un magzin caritabil ma apuc si caut pe anticariatele online de pe care cumpar destul de des, adica la Calin si Printre Carti, si abia pe urma, daca nu gasesc ceea ce caut la anticariat ma orientez spre librariile online.

Asa se face ca ieri, in timp ce cautam Moartea lui Ivan Ilici de Lev Tolstoi am reusit sa iau cartea la 9 lei (pe weekend toate cartile au fost reduse cu 25%) de la Printre Carti in timp ce la Humanitas e 47,20 lei.

Astea fiind spuse e musai sa va iscodesc putin pentru ca sunt tare curios voi de unde altundeva va mai luati carti?