Logica saracului ticalos

1890659

Azi am fost prin oras cu ceva treaba si am avut parte de un episod care descrie foarte bine atitudinea multora dintre saracii ticalosi din lumea asta.

In oras am poposit pe la un mall construit de Carrefour si cum e perioada aceea din luna in care se termina stocurile de alimente si lichide de prin casa am zis sa profitam de ocazie si sa ne aprovizionam din Carrefour, mai ales ca n-am mai calcat de mai bine de 1 an intr-unul.

In drum spre casele de marcat am trecut pe langa un frigider cu produse perisabile ce expirau intr-un termen relativ scurt si care se vindeau cu 50% reducere. Astfel, in vitrina respectiva erau si sandwichuri triunghi (cum se gasesc de obicei in benzinarii) la 0,75 euro bucata (reduse cu 50%, pretul lor la raft fiind 1,50 euro).

Cum era ora mesei o gustare era binevenita, insa trecand prin fata vitrinei respective mi-am spus ca nu ma trezesc la ora 6 cate 6 zile in fiecare saptamana si lucrez minim 8 ore pe zi ca in unica mea zi libera sa mananc la pranz sandwichuri triunghi din Carrefour asa ca la sugestea consoartei (care apropo e la dieta) ne-am dus la un Burger King aflat peste drum de Carrefour.

In Burger Kingul respectiv bantuia pe la mese un negru (nu tigan de-al nostru ci negru din Africa) cu frizura rasta care cersea bani ca sa-si ia de mancare si care a venit peste noi de indata ce a vazut ca ne-am asezat la masa. Pana ne-am despachetat noi meniurile omul a reusit sa stranga cativa euro, probabil 4 sau 5 euro adica ceva mai putin decat un meniu de la Burger King si s-a dus cu ei la tejghea unde i-a aruncat vanzatoarei pe masa si i-a cerut sa-i dea un meniu, iar vanzatoarea l-a refuzat pentru ca evident n-avea toti banii. Omul si-a strans monezile de pe tejghea si a inceput sa umble din nou pe la mese, pe la cei care n-au cotizat pentru a cere iarasi bani (desi n-a primit prima data) ca sa faca suficienti bani pentru un meniu si probabil si pentru o bere. L-am refuzat din nou atat eu cat si ceilalti si s-a facut nevazut.

Care-i morala aici?

Pai e simplu, omul desi n-avea nici macar dupa ce bea apa si cersea bani sa manance nu se ducea cu cei cativa euro pe care-i stransese in Carrefour la vitrina de perisabile ca sa-si cumpere de acolo masa de pranz cat pentru bugetul lui ci prefera sa agaseze lumea in restaurant ca sa manance si el ca ceilalti. Ori treaba asta e ca si cum eu (tot sarac, in comparatie cu altii) m-as duce la ora pranzului intr-un restaurant de 5 stele ca sa cersesc pe acolo pe la mese ceva maruntis de la bogatani sa mananc si eu un pranz de 100 de euro cu caviar si Chardonnay chiar daca bugetul pe care-l am imi permite sa mananc la Burger King sau orice alt fast-food sau restaurant facut pentru bugetul meu.

Chiar daca am platit cu cardul aveam prin portofel vreo 2 euro pe care puteam sa-i dau omului daca venea sa-mi ceara ceva de munca pentru a merita banii respectivi. Poate il puneam sa-mi puna cumparaturile in masina, sau sa-mi duca cosul sau poate sa-mi arunce dozele goale din masina la cel mai apropiat cos de gunoi si ii dadeam tot maruntisul pe care-l aveam in portofel drept rasplata, insa pana acum n-am vazut vreodata un cersetor care sa ceara ceva de munca sau sa ma roage sa-i cumpar o paine, toti au vrut doar bani.

Stiu ca tot ceea ce spun suna cinic, insa e cat se poate de realist pentru ca logica saracului ticalos nu i se aplica doar cersetorului de care v-am spus mai sus ci tuturor acelor care desi le ajungeau banii fix pentru cheltuielile de zi cu zi s-au grabit sa-si faca credite cu 70% grad de indatorare mergand pe ideea „anu’ asta ne descurcam, apoi la anu’ ‘om vedea ce-o sa facem” si care la prima problema de cashflow s-au trezit ca urmeaza sa fie executati silit si urla cat ii tin plamanii pe la TV si pe unde apuca despre tara de cacat in care traiesc, cu guvernul de cacat pe care-l au si care tolereaza ca bancile sa-i subjuge de parca fix primul ministru si bancherul care le-a dat creditul a stat cu pistolul la capul lor si i-a obligat sa-si faca un credit cu un nivel de indatorare mult peste puterile lor.

Probabil ca la nivel psihologic saracul ticalos crede ca menirea lui in lumea asta e sa le arate celorlalti saraci ca el e burghez si capabil, iar cand i se dovedeste ca nu-i asa se grabeste sa gaseasca vinovati fara sa aiba macar curajul sa-si asume.

Saracia nu e nici pe departe o stare de fapt si nici un statut social ci o stare mentala pentru ca intotdeauna cel cu 100 de lei in buzunar o sa se considere sarac pe langa cel cu 1000 de lei in buzunar. La fel e si in cazul celui cu 1 milion in cont in raport cu cel cu un miliard in cont.

P.S. Pe aici pe la noi aproape fiecare parohie si vreo 3 ONG-uri au deschis cantine sociale unde dau de mancare gratis celor care nu-si permit o masa calda pe zi. Numai ca pentru a beneficia de o masa calda cel care o solicita trebuie sa indeplineasca o serie de conditii de bun simt:

  • sa nu bea;
  • sa nu fumeze;
  • sa nu se drogheze;
  • si sa nu aiba pretentii de niciun fel.

Asta cu pretentile e probabil cea mai de bun simt chestie in sensul ca omul se duce acolo sa manance ceea ce i se ofera si cei de acolo se asteapta ca el sa fie dispus sa faca voluntariat la nevoie (pentru ca daca n-are nicio obligatie evident n-are nicio scuza) sau macar sa-si stranga singur masa si sa-si spele farfuriile si tacamurile. Cei care n-ajung in astfel de cantine sunt fix cei care sunt suficient de ticalosi si nesimtiti incat sa nu merite masa aia gratis pe care o primesc.

Si inca ceva. Mesele astea gratis sunt facute exclusiv datorita voluntariatului. Aici supermarketurile au optiunea (nu obligatia) de a arunca la container sau a dona produsele care urmeaza sa expire in ziua respectiva si majoritatea le doneaza unor astfel de cantine la fel cum fac si cateva restaurante de catering cu mancarea care n-a fost vanduta si la fel cum fac adeseori si persoane private. Asa ca mancarea pe care o primesc gratis cei vulnerabilizati social nu-i latura ci e mancare destul de calitativa, dar ca sa o merite trebuie ca ei sa fie la randul lor oameni.

Broke Businessman