Despre votul popular

Portrait of senior woman holding an election badge against blue background

M-am gandit sa scriu cateva randuri privind rezultatul scrutinului din SUA si de ce cred eu ca sistemul electoral american nu e bun ci perfect din punct de vedere democratic.

N-am sa insist pe definitia democratiei pentru ca cei care cred cu adevarat in democratie si care sunt catusi de putin interesati de subiect stiu unde sa gaseasca definitia, insa am sa spun doar ca democratia greaca, asa cum e predata la scoala in manualele de istorie, era o democratie a elitelor in care dreptul la vot era garantat doar celor care participau activ in societate (in mod ironic ideea asta e cat se poate de apropiata de socialismul utopic din Star Trek), iar ceilalti care n-aveau un rol activ nu puteau sa voteze. In fond era imposibil (din punct de vedere logistic) ca o populatie intreaga rasfirata pe un teritoriu atat de vast sa aiba capacitatea sa voteze intr-un timp relativ scurt.

Revenind la americani, sistemul lor electoral permite oricui sa voteze insa teoretic voturile nu sunt egale pentru ca fiecare stat e impartit in colegii electorale care desemneaza o serie de electori, iar impartirea in colegii electorale precum si numarul de electori sunt determinate de o serie de aspecte ce tin inclusiv de dezvoltarea economica a statului respectiv.

Astfel un stat mic poate sa aiba mai multi electori decat un stat mai mare pentru simplul fapt ca din punct de vedere demografic si economic e mai activ.

Ce inseamna lucrul asta? Pai pentru o gramada de insi care nu inteleg cum ar trebui sa functioneze democratia si care au crezut ca in acum cateva mii de ani grecii saraci si majoritati de altfel decideau bunul mers al societatii sistemul de vot american e incorect si discriminatoriu pentru ca pe Hillary au votat-o mai multi si matematic merita victoria.

Numai ca nu e chiar asa pentru ca atat grecii cat si americanii si inca o suma de tari pe langa ei au inteles ca votul n-ar trebui sa fie egal ca greutate pentru ca majoritatea saraca (si lenesa as spune eu daca e sa ne luam dupa rezultatele unor scrutine recente) o sa-l voteze mereu pe candidatul care vine cu discursul pe care vor sa-l auda si nu pe candidatul care promite c-o sa faca ceea ce trebuie pentru ca situatia din tara sa se imbunatateasca fata de mandatul anterior.

E asta o masura discriminatorie? Daca ne luam dupa standardele la care ne raportam in Europa o putem considera o masura discriminatorie fara nicio discutie aditionala.

E un sistem periculos? Pai daca ne raportam la rezultatul alegerilor din SUA putem spune ca-i un sistem periculos pentru ca da sansa minoritatii sa impuna conducatori, insa dupa cum scriam si pe celalalt blog in urma cu ceva vreme, intr-o democratie reprezentativa mereu o sa decida minoritatea asa ca riscul in ambele situatii se rezuma strict la nivelul de luciditate cu care se voteaza.

Au decis elitele in SUA? Daca e sa ne raportam la state precum California unde s-a votat masiv in favoarea democratilor am spune ca nu, n-au decis elitele, insa minoritatea care a decis cu adevarat a fost cea care-si plateste impozitele catre SUA nu catre Panama, Cayman sau Seychelles.

Putem sa-l consideram un sistem corect? Nu stiu daca l-am putea considera un sistem corect, nici macar echitabil nu l-am putea considera, insa cu siguranta putem sa spunem ca-i un sistem just pentru ca datorita lui au sansa sa decida tocmai oamenii care au un rol activ in societate.

Portrait of senior woman holding an election badge against blue background