Povestea falsa a celor 48 de ore

screen-shot-2016-11-20-at-09-03-07

Hai sa vorbim putin despre aspectul falsitatii in randul stirilor la care dam like si share pe Facebook si nu numai pentru ca Hoinaru a scris o chestie destul de buna pe subiect, dar a omis un aspect si anume viralizarea stirilor reale ce cuprind detalii si sau informatii false.

Cred ca mai toata lumea a aflat faptul ca intr-un oras oarecare din Japonia intr-o dimineata (adica pe 8 noiembrie 2016 in jurul orei 5:00 – ora locala) s-a surupat o intreaga intersectie, lucru ce a privat de utilitati un numar considerabil de locuinte si a pus in dificultate traficul rutier si feroviar din zona.

Cum pe la altii astfel de lucruri sunt luate in serios, pentru ca orice deficienta a infrastructurii inseamna pierderi financiare pentru autoritati, primarul localitatii afectate a dat ordin ca problema sa fie remediata in cel mai scurt timp posibil. Numai ca remedierea unei astfel de probleme presupune o serie de demersuri ce trebuie realizate in prealabil reparatiei precum aflarea motivului pentru care s-a surupat si impactul pe care il are treaba asta asupra cladirilor adiacente fiindca degeaba te duci sa astupi groapa daca nu te-ai asigurat inainte de faptul ca niciuna din cladirile adiacente n-o sa se prabuseasca peste muncitori in timp ce descarca moloz.

Astfel remedierea completa a situatiei, din momentul in care s-a produs incidentul si pana in momentul in care s-a uscat vopseaua de pe asfalt si s-a dat din nou drumul circulatiei a durat aproximativ 7 zile, pana pe 15 noiembrie. Numai ca pe internetul romanesc au vuit si s-au viralizat instant articolele in care se spunea faptul ca japonezii au remediat problema in fix 48 de ore, nicio secunda in plus sau in minus:

screen-shot-2016-11-20-at-09-00-18

In captura de ecran de mai sus, luata de pe Turnul Sfatului se specifica clar inca din titlu faptul ca problema a fost remediata in 48 de ore. Ba mai mult The Guardian e folosit ca referinta pentru informatia respectiva. Numai ca cei de la Turnul Sfatului nu dau link direct catre articolul de pe The Guardian (folosind un link direct pe homepage) pentru ca articolul respectiv spune cu totul altceva:

screen-shot-2016-11-20-at-09-03-07

Titlul de pe The Guardian specifica cat se poate de clar si raspicat faptul ca strada s-a redeschis la o saptamana dupa incident in timp ce subtitlul mentioneaza in trecere faptul ca groapa de 30 de metri a fost umpluta in 48 de ore fara sa mai existe vreo referinta la intervalul de 48 de ore in articol.

Astfel, din momentul incidentului si pana la redeschiderea traficului au trecut 7 zile timp in care s-au efectuat studii, s-a umplut partial groapa pentru a se putea repara utilitatile, apoi s-a continuat cu adaugarea de materiale de umplutura pana la nivelul strazii. Urmatorul pas a fost sa se taseze umplutura si sa se toarne straturile aferente asfaltului, iar lucrul asta a fost urmat de noi studii de siguranta.

Astuparea gropii cu material specific se putea face si in mai putin de 48 de ore fiindca singurele variabile care intra in calcul in discutia pe subiect tin de materialul folosit ca umplutura (densitate), capacitatea de transport (bascule si volumul pe care il pot cara), distanta fata de sursa materialelor si capacitatea de incarcare la sursa.

S-a specificat faptul ca s-a folosit o combinatie de nisip si ciment (cel mai probabil mergand pe un model stratificat) si ca sa va faceti o idee de faptul ca umplerea gropii in 48 de ore nu-i utopica o sa fac un mic calcul plecand de la densitatea medie a nisipului uscat.

Stim sigur ca groapa avea un volum aproximativ de 6200 metri cubi, iar nisipul are un volum aproximat de 16 metri cubi la 25 de tone (dimensiunea maxima a unei bascule) ceea ce inseamna ca daca se mergea exclusiv pe nisip pentru umplerea gropii respective erau necesare aproximativ 388 de bascule. Daca impartim numarul de bascule la numarul de ore estimat rezulta faptul ca lucrarea era perfect realizabila in 48 de ore incarcand, transportand si descarcand 8 bascule pe ora. Cum diferenta de densitate intre nisip si ciment nu e astronomica putem concluziona faptul ca japonezii n-au facut un efort supra-omenesc si nici o minune ci c-au avut suficienta vointa sa rezolve problema cat mai repede posibil.

Problema celor de la Turnul Sfatului si a altora ca ei care s-au grabit sa dea mizeria cu problema rezolvata in 48 de ore nu tine nici de ignoranta si nici de rea vointa ci de faptul ca cei care fac lucrul asta par sa se incadreze in randul celor analfabeti functionali in cel putin o limba straina care citesc si nu inteleg nimic din ceea ce citesc, dar au pretentia ca au inteles:

screen-shot-2016-11-20-at-09-32-59

Asa ca daca v-ati intrebati de ce n-am dat like si share la stirea respectiva cu o patima si un entuziasm de nedescris aflati ca de la bun inceput n-am crezut-o, cel putin nu in felul in care au relatat-o cu mandrie ai nostri jurnalisti.