Goana dupa clickuri si stirile irelevante

Screen Shot 2015-08-14 at 10.47.34

Data de aproape fiecare gazeta pe care-o citesc si data macar sub forma de link/share pe social media de o serie de bloggeri pe care-i urmaresc, stirea despre tatal care si-a lasat fata sa se inece pentru ca nu voia sa fie ‘intinata’ de atingerea salvamarilor e veche din 1996.

Acest lucru a iesit la iveala dupa ce Politia din Dubai s-a sesizat si a publicat pe contul de Twitter al institutiei o nota prin care sustinea faptul ca incidentul despre care a scris siteul emirates247.com pe 9 august 2015 s-a intamplat in anul 1996 si ca nu se cunosc motivele pentru care o astfel de stire a fost publicata tocmai acum.

Raportul politiei e confirmat si de propozitia ce a fost adaugata articolului dupa data de 10 august 2015:

Versiunea originala (snapshot de pe https://web.archive.org din 10/08/2015)

Screen Shot 2015-08-14 at 10.46.43

Varianta modificata (si existenta in acest moment pe site):

Screen Shot 2015-08-14 at 10.47.34

 

Dupa cum se vede in ultima imagine, articolului i s-a adaugat propozitia ‘The incident happened many years ago.’ de indata ce Politia din Dubai a scos la iveala adevarul.

Nu stiu daca pentru emirates247.com asta a fost o tehnica de marketing. Daca a fost atunci cu siguranta a reusit sa atraga atentia, insa e posibil ca pe termen lung povestea asta sa aiba un impact negativ. Dar stiu ca cel care a scris stirea in cauza a omis cu buna stiinta sa precizeze, cel putin generic momentul in care a avut loc un astfel de eveniment.

Cat despre impactul pe care l-a avut stirea in sine, nu pot spune decat ca publicand o mizerie drept adevar absolut si folosind doua-trei nume ale caror functii sa inspire incredere poti foarte usor sa provoci isterie in masa, panica si discutii suficient de tampite pentru a duce inteligenta umana in derizoriu.

Asta e printre altele si motivul pentru care atunci cand scriu un comentariu pe baza unui articol aparut si mai ales pe baza unui subiect ‘viral’, am grija sa astept impactul, reactia celor implicati si mai ales sa cantaresc opinia fiecaruia dintre cei care si-au permis sa se pronunte pe subiect.

In rest… ramane cum am stabilit.