Tokes isi merita „Steaua”

1680246

Pentru o foarte buna perioada de timp subiectul asta cu retragerea decoratiei primita de Tokes pentru o serie de declaratii facute a stat ingropat, insa de indata ce Tokes a pierdut apelul la Curtea de Apel Bucuresti subiectul a redevenit de actualitate.

Stiu ca foarte putina lume e de acord cu faptul ca Tokes isi merita pe deplin decoratia „Steaua Romaniei” si ca foarte multi or sa ma contrazica invocand patimi nationaliste, insa Laszlo Tokes n-a primit decoratia aia pentru postura lui politica fata de un partid sau altul si nici pentru o declaratie politica sau alta ci pentru rolul sau in istoria revolutiei de la Timisoara.

Nu am altă posibilitate, deoarece nu este vorba numai de persoana mea. Fac abstracţie de la persoana mea. Este vorba de libertatea de expresie. Eu am făcut o declaraţie la Băile Tuşnad, la Universitatea de vară, o declaraţie care a fost prost tradusă şi, cu pretextul acestei declaraţii, comisia de onoare a Ordinului Naţional Steaua României, a propus retragerea distincţiei mele de către preşedintele ţării, iar el şi-a şi făcut datoria în urma propunerii

via Digi24

Acum treaba asta cu Tokes e foarte simplu de inteles si de digerat pentru ca Tokes ca si multi altii considera ca zonele din Ardeal in care ungurii sunt majoritari trebuie sa fie independente de Romania. Daca m-ati intreba pe mine personal ce cred v-as spune fara sa clipesc faptul ca si eu consider ca Transilvania ar trebui sa se separe de „Vechiul Regat”, insa stiu ca lucrul asta e utopic si ca simpla consideratie a sa reuseste sa trezeasca patimi de nedescris in randul unora care cred ca popoarelor le e mai bine unite.

Totusi, atat in cazul lui Tokes cat si in cazul meu vorbim de libertatea de opinie si exprimare, doua drepturi fundamentale incontestabile si care inca se subscriu unui cadru legal bine definit de constitutie.

De ce i-a fost retrasa in fond distinctia lui Tokes? Pai si eu cred ca distinctia i-a fost retrasa pe considerente politice si nu pe considerente legale sau cel putin morale.

In primul rand in campania electorala din 2014 aproape fiecare declaratie recenta a lui Tokes (si a altora) cu privire la „Tinutul Secuiesc” a fost exploatata electoral de PSD cu stiri apocaliptice care preziceau faptul ca Iohannis a facut blat cu Tokes si de indata ce o sa ajunga presedinte o sa le dea ungurilor Ardealul (Fie vorba intre noi, daca era realizabil atunci lucrul asta era extrem de bun pentru ca autostrada aia ce pleaca de pe coasta Portugaliei din buza Oceanului Atlantic avea sansele sa ajunga pana la Sibiu si nu sa se opreasca fix in camp). Iohannis si mai prost a cazut in plasa celor de la PSD si ca sa arate ca nu e asa cum zic niste ticalosi s-a apucat sa-i retraga lui Tokes distinctia „Steaua Romaniei” intr-un exercitiu de populism suficient de tamp incat ar putea concura cu eliberarea lui Miron Cosma de catre Iliescu si arestarea lui ulterioara. Ori facand jocul PSD-ului Iohannis n-a dovedit altceva decat faptul ca i-a luat de prosti pe toti cei care l-au votat convinsi ca Tokes e folosit de catre PSD doar pe post de subiect dezbinator si disimulator in campania din 2014.

Iohannis, chiar daca poate sa remedieze situatia asta nu vrea s-o faca datorita orgoliului bolnav care-l stapaneste. Asa ca a lasat povestea pe seama instantelor.

1680246