Una cu omul gospodar

1705670

De ceva vreme gasesc la stiri o serie de clisee care se repeta an de an:

  • In fiecare toamna sau primavara pe undeva exista inundatii si presa le plange de mila;
  • In fiecare iarna exista cartiere, comune sau chiar orase intregi in care lumea ingheata de frig si presa le plange de mila;
  • La fiecare ninsoare mai serioasa exista oameni izolati pe care trebuie sa se duca sa-i scoata din nameti reporterii de la TV cu armata.

Si fiecare stire dinasta ma duce cu gandul la proverbul ala cu omul gospodar care-si face iarna car si vara sanie.

Ori proverbul ce l-am putea aplica unui numar foarte mare de popoare, numai romanilor nu pentru ca romanii s-au obisnuit cu ideea ca cineva trebuie sa faca munca pentru ei si de cand cu televiziunile astea care sunt omniprezente acolo unde-i rost de lacrimi si jale, atitudinea romanilor fata de astfel de clisee s-a intarit.

Pe vremea cand unica televiziune era TVR-ul si difuza numai ce voia dictatorul timp de 2 ore pe zi astfel de lucruri nu erau cunoscute de nimeni, dar ele se intamplau adeseori si nimeni nu putea atunci sa exploateze mila maselor in astfel de situatii asa ca cei afectati n-aveau decat sa se descurce cum puteau si stiau ei mai bine.

Din pacate patrunderea infromatiei in fiecare casa si pe fiecare ecran n-a adus doar lucruri bune ci si lucruri rele precum astea cu indolenta si indiferenta oamenilor pentru propriul lor bine.

Si nivelul asta de iresponsabilitate si indolenta se transmite genetic din cate se pare pentru ca fiecare generatie ce urmeaza in zonele afectate frecvent de diverse probleme e la fel de indolenta si indiferenta, daca nu cumva mai rau decat cea anterioara.

1705670