E o criza acuta de identitate morala

sheep-17482_1920

Ma uitam zilele astea la ce s-a intamplat in ultimele luni in Romania si n-am putut sa nu-mi pun o serie de intrebari, retorice ce-i drept, cu privire la felul in care indica busola morala a romanului de rand.

Dar hai sa va dau doua exemple ca sa intelegeti mai bine ceea ce vreau sa spun:

Interzicerea prin lege a parteneriatului civil intre persoane de acelasi sex.

Exista unii, care-si spun „Coalitia pentru familie” si care sunt sustinuti si finantati atat de politicieni cat si de BOR si care au inceput la un moment dat un proces de strangere de semnaturi pentru a putea sustine si organiza un referendum pe tema revizuirii constitutiei. Probabil stiti deja cam tot ceea ce s-a vehiculat in spatiul public pe subiect, mai ales partea cu semnaturile obtinute cu japca, prezenta unor CNP-uri false etc.

Toate astea sunt irelevante in contextul dat pentru ca oamenii aia au depus o petitie cu vreo 3 milioane de semnaturi si e imposibil ca toate cele 3 milioane sa fie false. Oricat am scutura listele alea tot ajungem la 1 milion de semnaturi reale ceea ce inseamna de vreo doua ori mai mult decat necesarul pentru a impinge un astfel de demers in Parlament.

Acuma problema asta cu identitatea morala intervine in contextul in care ceilalti, care sustin parteneriatul civil intre persoanele de acelasi sex nu reusesc sa faca un demers similar care sa contracareze demersul celor de la „Coalitia pentru familie”.

Stiu sigur ca exista cel putin doua ONG-uri care militeaza pentru drepturile colectivului LGBT si nu pot sa nu ma intreb cum e posibil ca in ziua de azi sa nu se poata face un demers similar in randul taberei adverse.

Pe mine personal nu ma ajuta cu nimic modificarea constitutiei pe subiectul asta. N-am nimic cu cei cu filetul pe stanga mai ales ca pe aici ii vad destul de des la plaja, pe strada si chiar si la petreceri mondene si nu sunt deloc obsceni ci din contra am vazut perechi gay care s-au imbracat si comportat mai decent decat perechi hetero.

Asa ca eu unul as semna orice demers daca cineva si-ar asuma rolul in serios si ar face un astfel de demers posibil. Doar ca nu se inghesuie nimeni pentru ca banii aia primiti de pe la stat si fundatii trebuiesc sifonati sau cheltuiti pe demersuri irelevante precum organizarea de marsuri ale mandriei.

Dincolo de asta mai ciudat e ca exista o sumedenie de formatori de opinie cu greutate care se pozitioneaza impotriva demersului „Coalitiei pentru familie”, insa niciunul nu a dat vreodata tonul unui demers de strangere de semnaturi in favoarea LGBT care sa-l contracareze pe celalalt.

Acum orice astfel de demers e tardiv si irelevant pentru ca el trebuia facut in paralel cu cel al „Coalitiei pentru familie”. N-am nici cel mai mic dubiu ca demersul astora o sa aiba succes si ca referendumul respectiv o sa treaca, iar toti aia din colectivul LGBT si sustinatorii lor or sa se dea de ceasul mortii c-au ajuns sa fie oprimati si persecutati cu legea in mana la fel cum au patit evreii in WWII. Doar ca in opinia mea vina e exclusiv a lor pentru ca au asistat aproape impasibili la demersul precedent unor astfel de masuri.

Legitimitatea guvernului Grindeanu

Am scris de ce am considerat ca guvernul Grindeanu nu are legitimitate inca din ziua in care a fost investit asa ca n-am sa mai insist pe subiect, insa e o chestie pe care nu o inteleg apropo de proteste si ceea ce fac formatorii de opinie in spatiul public.

Protestele au atins un apogeu si a urmat cum era firesc declinul. Apogeul respectiv presupune un numar de 600000 de oameni in strada. Vorbim de cifre aproximate si rotunjite asa ca o sa incerc sa fiu prudent si sa spun c-au fost maxim 500000. Pe langa cei din strada au mai fost cel putin un milion la caldurica in casa de unde au „sustinut” si ei demersurile astea.

Nu mai conteaza cum au sustinut sau cat de valoros e un like sau share. Sunt chestii irelevante pe subiect toate astea, dar ideea generala e ca putem vorbi lejer de un milion si jumatate de romani care au vrut ceva. Am scris anterior ce anume vor asa ca n-o sa mai lungesc articolul asta.

Ori articolul 150 din Constitutia Romaniei, care vorbeste despre revizuirea constitutiei suna cam asa:

(1) Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot.
(2) Cetăţenii care iniţiază revizuirea Constituţiei trebuie să provină din cel puţin jumătate din judeţele ţării, iar în fiecare din aceste judeţe sau în municipiul Bucureşti trebuie să fie înregistrate cel puţin 20.000 de semnături în sprijinul acestei iniţiative.

Poate cineva sa spuna ca nu au existat macar 20000 de persoane in cel putin 20 de judete care sa iasa in strada sau sa se manifeste in vreun fel impotriva demersurilor intreprinse de Parlament si Guvern? NU!

Poate cineva sa spuna ca nu au fost minim 500000 de romani care s-au manifestat impotriva demersurilor intreprinse de catre Parlament si Guvern? NU!

Si atunci de ce nu exista un demers clar de revizuire a constiutiei? De ce aproape o luna mai tarziu nu se strang deja semnaturi in acest sens? Va spun eu de ce…

In primul rand ca si in cazul primului exemplu, toate acele ONG-uri care se dau lovite si ingrijorate sunt acolo cu precadere sa sifoneze bani si sa initieze campanii inutile si irelevante care n-au nicio finalitate practica.

Apoi formatorii de opinie care ar trebui sa motiveze si sa explice astfel de demersuri sunt absenti pentru ca tare ma tem ca multi dintre ei sunt doar attention whores si cam atat.

OK, scoatem lumea in strada si speram ca or sa dea inapoi de frica, ceea ce s-a cam intamplat in ultima perioada. Totusi timp de 26 de ani au dovedit ca n-au vointa si nici interes sa revizuiasca ei constitutia pe o serie de teme de interes national. Cum am putea sa credem ca un simplu vot si un simplu protest ar schimba ceva in favoarea noastra si nu in favoarea lor.

Bonus

Stiti de ce 90% din bugetari sunt saraci si ajung sa ia spaga si sa ciordeasca pana si hartia igienica din institutia in care lucreaza?

Daca nu stiti va spun eu:

Pentru ca s-au lasat condusi de niste indivizi cameleonici care n-au reprezentat niciodata interesele sindicatului ci au reprezentat mereu interesele proprii. Si absurdul situatiei e ca foarte multi din cei care au fost afectati direct de treaba asta si-au dat seama ca sunt trasi in piept, dar n-au facut nimic.

Ma rog au facut ceva atunci cand au dansat dansul pinguinului pentru ca li s-a taiat 25% din salar si au dovedit ca sunt niste oi proaste si nimic mai mult.

Si stiti ce e mai tragic? Faptul ca oile astea proaste manate de un caine agresiv sunt fix cele care ar trebui sa faca rotitele tarii sa se miste sincron.

Impasibilitatea astora are ceva in comun cu impasibilitatea celor care au protestat sau a celor care sustin colectivul LGBT. Lipsa asta de implicare denota o grava criza de identitate morala.

Lasa ca-i mai bine sa decida altii pentru noi, ca in comunism.