Sunt regulie noastre

Tot ceea ce se intampla acum reprezinta regulile noastre si ar trebui sa ne obisnuim sa jucam dupa ele.

Alex se intreba intr-un articol de ce trebuie sa ascultam mesajul transmis de ambasadorul Rusiei la Digi24 si am incercat sa-l lamuresc intr-un comentariu ca ceea ce noi cerem e libertate de exprimare si democratie, ori lucrurile astea ii dau dreptul si lui Kuzmin sa spuna la TV ceea ce crede de cuviinta.

Daca am avea pretentia ca anumite surse de informare sa prezinte doar lucrurile pe care vrem sa le auzim/citim atunci nu ne-am deosebi cu nimic de simpatizantii Antena 3 sau Romania TV.

O situatie similara s-a intamplat si la ultimele alegeri. Ciolos a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca alegerile, atat cele locale cat si cele parlamentare, sa se realizeze in conditii nemaintalnite pana in prezent.

Timp de 27 de ani am vrut alegeri corecte unde sa nu se mai poata frauda si cumpara voturile. Si in linii mari asa s-a intamplat, alegerile au fost libere si cat se poate de corecte.

Si totusi a castigat PSD-ul pentru ca dupa regulile noastre au pierdut alte partide care la fel ca si PSD-ul erau obisnuite sa dea ceva mita electorala si sa castige o suma de voturi pe care le furau de altfel de la PSD.

Astfel, democratia pe care ne-o dorim cu totii si egalitatea sanselor la care aspiram ca un ideal utopic reprezinta de departe regulile pe care vrem sa le impunem noi in societate.

Tocmai din acest motiv atat protestele de la Victoriei cat si alea de la Cotroceni reprezinta mase de oameni cu drepturi egale indiferent ce vor de fapt protestatarii din fiecare tabara.

De asemenea fiecare tabara are dreptul sa spuna public ce crede de cuviinta. Daca o sa faca vreo afirmatie ce contravine legilor in vigoare atunci cei lezati au dreptul sa ceara dreptate in instanta, insa n-au voie sa-i interzica in prealabil sa faca o serie de afirmatii.

Stiu, exista siteuri de stiri, siteuri care manipuleaza si altereaza realitatea si exista posturi de radio si TV care fac acelasi lucru insa astea nu reprezinta o noutate ci o extrapolare a unor metode securisto-comuniste folosind tehnologia actuala.

Cel mai important lucru in contextul dat trebuie sa fie capacitatea fiecarui individ de a discerne realitatea de fictiune si de a rumega la rece fiecare informatie pe care o primeste.

Regulile jocului nostru nu ne permit sa interzicem nimic pentru ca o sa picam in alte extreme si n-o sa fim cu nimic mai buni decat ei, ceilalti care-si doresc interzicerea anumitor drepturi.