Protestul sa fie protest, nu altceva

train-949858

Ii mai tineti minte pe bugetarii carora le-a taiat Boc 25% din salar si care s-au dus in piata Victoriei sa danseze dansul pinguinului? Am sa spun fara echivoc faptul ca a ras o tara intreaga de ei la momentul respectiv si ca protestul lor exotic n-a rezolvat absolut nimic.

Ori cam asta o sa se intample si cu orice denaturare a protestelor.

Faptul ca se canta imnul e OK, dar mult prea nationalist in natura. Sa nu uitam ca protestele astea au considerente politice si tin de protejarea justitiei nu de vreun conflict interetnic sau international si astfel intonarea imnului de mult prea multe ori nu are vreo relevanta practica in ideea de protest.

Apoi simplul fapt ca se achizitioneaza steaguri si vuvuzele la suprapret de la speculatori ar trebui sa traga un semnal de alarma pentru ca nu poti protesta pentru corectitudine in contextul in care il lasi pe unul sa profite de pe urma ta atunci cand iti vinde materiale de protest la negru si pe bani grei. Ca sa-i elimini pe aia mari trebuie sa incepi intai de la astia mai mici.

Nu zic ca astia care vand recuzita de protest ar trebui sanctionati in vreun fel, insa ar trebui sa fie cel putin ignorati si boicotati.

Pe urma mai e aspectul florilor pentru jandarmi. Inteleg ca vorbim de un protest pasnic, insa jandarmii aia au depus un juramant fata de tara nu fata de politicieni si e datoria lor sa apere si sa protejeze interesele cetateanului. Cred ca niste cartoane cu pasaje din juramantul respectiv aveau greutate mai mare in constiinta colectiva a jandarmilor decat florile. Apoi sa-i oferi flori unui barbat care din punct de vedere fizic pare o bruta e de-a dreptul gay.

Scoaterea in evidenta a eroilor anonimi o sa le aduca numai deservicii. A dat cineva ceai gratis? Si-a pus cineva masina la dispozitie pentru transport? Oamenii astia ar trebui sa devina anonimi pentru ca gestul lor de solidaritate o sa fie interpretat de cei impotriva carora se protesteaza ca un pas in plus fata de restul si oamenii astia or sa fie persecutati. Sunt deja.

Mesajul asta a fost transmis de altfel de secretara de la Interne care s-a apucat sa iasa public cu o lista a „instigatorilor”. Oamenii aia impotriva carora se protesteaza sunt dornici de razbunare pentru ca protestele astea le-a stricat planul si n-au cum sa se razbune pe cateva sute de mii de romani (ma rog au cum, dar sunt prea incompetenti ca sa-si dea seama), asa ca or sa caute tapi ispasitori la orice pas.

Dincolo de asta orice binefacator care face anumite lucruri in baza unor principii morale o sa doreasca sa ramana anonim, iar cei care vor sa fie laudati public nu sunt decat niste attention whores.

Si nu in ultimul rand e musai sa mentionam coregrafia de pe la proteste. Au venit oamenii cu proiectoare si lasere si a fost ceva spontan ca spontaneitatea e esenta unui protest. Insa toata povestea asta cu tricolorul sau prezenta unor bannere trase la plotter si alte manifestari similare ce presupun o oarecare organizare in prealabil strica ideea de protest si te duce cu gandul mai degraba la o organizare de stadion, ceea ce piata Victoriei n-a fost niciodata.

P.S. La Sibiu s-a protestat citind carti. N-am inteles nici pana la ora actuala ce mesaj ar trebui sa transmita forma asta de protest. Poate ma lamureste careva si pe mine.