Romanul e expert in „biznit”

Zilele astea a aparut un articol pertinent in ZF apropo de asteptarile pe care le au corporatistii romani. Doar ca povestea pe subiect e partiala si nu se opreste doar la corporatisti din postura de angajati ci si la o serie de liberi profesionisti.

Si am sa va dau o serie de exemple pe subiect ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun.

In primul rand e musai sa mentionez faptul ca nu de putine ori mi s-a intamplat ca un cunoscut (sau chiar mai putin cunoscut) sa-mi propuna sa facem un business impreuna. De fiecare data businessul respectiv era in sfera mea de interes si in afara sferei de interes a celui care-mi propunea afacerea.

Acuma propunerea in sine nu era nici pe departe absurda in contextul in care cel care o facea miza pe know-how-ul meu si punea la bataie oaresce suma drept finantare, numai ca doar doi dintre cei care mi-au propus businessuri si-au exprimat dorinta si capacitatea de a face oaresce investitie financiara intr-o idee buna. Restul (si-au fost destul de multi) au vrut doar sa caute o metoda prin care sa se propulseze intr-un business fara sa aiba vreun aport direct.

Revenind la subiectul initial sa pornim cu exemplele:

Hosting web intr-un apartament

Unui cunoscut i-a venit la un moment dat ideea sa-si faca firma de hosting (nu ca ar exista penurie de asa ceva ci ca sa aiba si el un business). Planul lui a fost sa inchirieze un apartament ieftin si acolo intr-una din camere sa puna un server pe un UPS si o linie de net de 1GB de la RDS. Investitie minima profit maxim, la inceput fara firma ca sunt costuri mult prea mari cu intretinerea firmei.

Concurenta fata de Amazon AWS in pivnita

Un alt cunoscut s-a trezit intr-o zi ca ar vrea sa ofere o serie de servicii de procesare, randare etc. Practic sa inchirieze un server in regim *aaS (as a service) cu cateva zeci de mii de dolari pe an pentru cei care nu vor sa plateasca la Amazon suta de mii de dolari pe an.

Urma sa faca rost de bani ca sa cumpere un server high-end pe care sa-l puna in pivnita ca e racoare si la fel ca si in cazul primului avea sa-i traga un UPS si o linie de fibra optica. Evident aceeasi poveste ca si in cazul primului, investitie minima profit maxim si o mare muie data statului roman si tuturor celor care lucreaza legal si platesc oaresce taxe.

=============

In ambele cazuri vorbim de oameni care n-au experienta sau educatie in ceea ce priveste managementul unui business si nici n-au experienta sau educatie in ceea ce priveste managementul unui server sau a vreunei situatii de criza. Despre comunicare si marketing nici n-are rost sa mai vorbesc, sunt deja concepte abstracte pe subiect.

Dar oamenii voiau un business simplu care sa le aduca bani frumosi fara prea multa bataie de cap fiindca oamenii care lucreaza in domeniu si au bani sa-ti dea pe mana sunt in definitiv prosti si se incred in tine cand tu nu ai nici macar un plan de redundanta daramite un plan de contingenta.

E drept ca ai sanse sa apuci sa tragi o prima teapa in domeniul asta, insa pe a doua cu greu o mai tragi.

In rest ramane cum am stabilit, munca putina si bani multi ca treburile serioase sunt doar pentru fraieri:

Acum ganditi-va ca exista oameni carora li se pare perfect plauzibil ca baiatul asta sa comande 200 de bucati de oaresce produs pe persoana fizica fiindca cine stie poate are omu’ nevoie de ele…