Mancarea de la est la vest

V-as invita in primul rand sa cititi articolul pe care-l scriam la un momentdat despre gustul mancarii din Spania si despre preconceptia gresita a celor ramasi in tara asupra faptului ca mancarea romaneasca e cea mai buna si sanatoasa de pe pamant, ca orice altceva de altfel.

Daca ati citit articolul respectiv, care-i extrem de relevant pe subiect am sa va spun cateceva despre experienta unor musafiri cu mancarea de pe aici in comparatie cu experientele pe care le-au avut in tara:

  • La micul dejun musafirii au desfacut un pateu, fabricat in Mallorca si au constatat ca spre deosebire de cel romanesc asta chiar are “gust si urme de carne”;
  • Branza proaspata achizitionata din supermarket la tipla de 150 de grame si cu termen de valabilitate de 48 de ore de la momentul fabricatiei a fost chiar branza proaspata care s-a stricat in mai putin de 48 de ore daca n-a fost mancata;
  • Sunca presata la tipla de 200 de grame s-a stricat dupa 3 zile de la desigilare si a trebuit aruncata partial. Pe eticheta scria clar ca trebuie consumata in maxim 3 zile de la desigilare;
  • Zacusca romaneasca (comerciala) fabricata in Germania are gust mult mai bun decat zacusca fabricata in Romania (tot comerciala);
  • Fructele si legumele (chiar si alea de import) au gustul pe care ar trebui sa-l aiba;

Desigur lista asta poate sa continue la nesfarsit pentru ca sunt o sumedenie de exemple si nu-mi vin toate in minte acum, insa ideea de baza e alta. Mancarea din vest e superioara din punct de vedere calitativ fata de aia din est. Motivul? In vest exista o serie de norme stricte in ceea ce priveste alimentatia publica, calitatea marfii de import si mai ales a aditivilor alimentari care se pot utiliza in procesul de productie. In Romania se folosesc cel putin 100 de aditivi alimentari care in Spania sunt interzisi.

Asa ca dragilor in est mancarea nu e proasta fiindca toate supermarketurile si importatorii si-au facut cartel cu scopul ca sa vanda mancare proasta si sa imbolnaveasca populatia din est sau mai stiu eu ce motive conspirationiste ci fiindca politicienii din est sunt infecti si nu dau legi care sa impuna niste standarde stricte in ceea ce priveste calitatea productiei alimentare si a importurilor de alimente.

Ei sunt ocupati sa dea legi nationaliste si protectioniste ce sunt ilogice si irelevante precum aia de 51% produse romanesti si atat producatorii cat si importatorii profita din plin de vidul legislativ pentru a face profit cat mai mare din treaba asta.

Din pacate pentru lucrul asta n-am vazut pe nimeni din categoriile vulnerabile sa iasa in strada…

Sunt mai importante casele lui Iohannis.

Mancarea de la est la vest

Lasă un răspuns