O chestie despre jandarmi

jandarmeria

Doua de fapt.

Aseara am dat share la o poza de pe pagina de Facebook a Jandarmeriei (poza ce presupun c-a fost stearsa intr-un final pentru ca n-o mai gasesc nici la mine nici la ei), poza in care aparea un jandarm cu mainile la spate tinand o floare si care era insotita de un indemn la a respecta legea si toate celea.

Cativa i-au dat like, insa cineva s-a trezit sa-i injure pe jandarmii respectivi pentru ca nu se dau de partea protestatarilor. N-am putut sa inteleg niciodata atitudinea asta.

Jandarmul, dincolo de postura de functionar public e un om care a depus un juramant si care e obligat sa respecte o serie de ordine. El e acolo in prima linie pentru ca a primit un ordin, iar ordinul ala poate sa difere de la caz la caz. Ordinul e uneori interpretabil, insa in acelasi timp trebuie executat.

Am avut prieteni jandarmi, iar unii mi-au fost chiar vecini si stiu cat de disperate erau mamele lor atunci cand erau trimisi ca sa opreasca vreo gloata furioasa precum minerii in 1997 si tocmai de aceea mi se pare o meserie onorabila si extrem de curajoasa asa ca nu prea inteleg nevoia unora de a o lua in deradere sau de a refuza sa-i inteleaga limitele.

Foarte multi confunda jandarmeria cu politia si cred ca sunt cam acelasi lucru cand de fapt in Romania jandarmeria e o structura cu caracter militar care desi apartine de MAI se supune regulilor impuse de oranduirea militara.

Asta-i una.

Apoi mai e poza asta surprinsa de Aurel Manea de la Casa Jurnalistului.

Ma uitam la oamenii aia cu camerele video in mana. Rolul lor in jandarmerie e sa filmeze multimea furioasa pentru a putea identifica ulterior pe video o serie de indivizi sau actiuni ale acestora. Si mi se pare de-a dreptul cretin modul in care o fac.

Camerele de actiune cu suporti care se pot fixa pe piept, pe casca, pe umar etc. exista si se comercializeaza de cel putin 5 ani de zile si pe aici cel putin fiecare echipaj de politie (sau echivalent al jandarmeriei) poarta montat macar o camera dinasta.

De ce trebuie oamenii aia sa stea ore intregi tinand o camera video in mana cand pot sa o aiba montata pe casca sau pe piept si sa aiba mainile libere?

Oamenii aia dupa cum s-a vazut si aseara sunt tinta unor indivizi pusi pe scandal si care cred ca au obligatia sa se rafuiasca cu ei ori de cate ori se iveste ocazia, ori cum ar putea omul ala sa se apere si sa filmeze in acelasi timp?

De la tute precum Carmen Dan n-am pretentii sa inteleaga lucrul asta fiindca ea e ocupata cu alte treburi.

foto via Facebook