Despre virginitate morala

Ceea ce se intampla zilele astea pe scena politica romaneasca si ce de altfel se intampla de foarte multa vreme atat pe plan local cat si pe plan national ne dezvaluie o lume in care ignoranta n-are limite.

Am prieteni care tin cu stanga politica si care desi vad cum se prezinta neadevaruri in spatiul public nu reactioneaza in niciun fel asupra lor, dar reactioneaza necontenit de fiecare data cand observa acelasi lucru in tabara adversa.

De altfel am prieteni care vad cum tabara noastra, a celor care nu simpatizam cu stanga politica, prezinta neadevaruri si la fel nu reactioneaza in niciun fel.

E un exemplu monumental de ignoranta din partea tuturor si Bogdan a comentat probabil cel mai concret pe subiect.

Povestea e cat se poate de simpla si lesne de inteles.

Cei din tabara stangii spun ca aia care sustin partidele de dreapta si pe presedinte sau simpatizeaza in vreun fel cu dreapta politica sunt platiti de Soros ca sa faca lucrul asta.

Cei din tabara dreptei spun ca aia care sustin partidele de stanga si simpatizeaza cu politica de stanga sunt de altfel propagandistii lui Putin care vor probabil alipirea Romaniei de Rusia.

Ambele tabere au inventat un dusman comun, un dusman plauzibil pentru a-si justifica intr-un fel cauza din moment ce n-au nici lideri si nici discurs care sa le faca sa creasca in fata poporului in lipsa unui astfel de dusman.

Despre Soros nu am sa scriu fiindca am concluzionat intr-un singur articol tot ce trebuia despre el.

Despre propaganda ruseasca am sa scriu doua trei randuri pentru ca nimeni nu pare sa-si asume esecul in ceea ce priveste  subiectul asta.

Treaba incepe cam asa. La inceputul anului Lucian Mindruta publica ceea ce el numeste o investigatie jurnalistica din care reiese faptul ca Putin sau ma rog, armata lui de postaci s-ar afla in spatele unor profile de Facebook care au dat share la cateva stiri false si la doua, maxim trei clipuri video cu intamplari de prin Rusia.

Facand o paranteza apropo de treaba asta, Cetin (si mai nou si nevasta lui din cate am auzit) publica zilnic cururi de gagici ciordite de pe siteuri rusesti si pe el nu-l mai suspecteaza nimeni ca-i propagandist rusesc.

Oarecum intrigat de putinele dovezi pe care le prezenta investigatia lui Lucian si plictisit de moarte m-am apucat sa fac pe cont propriu o investigatie tehnica pentru a afla cine e in spatele siteurilor prezentate ca fiind de propaganda ruseasca si facand parte din armata postacilor si am dat peste un pustan aflat la Lisabona care nu parea sa aiba nicio legatura cu Rusia.

Cum am ajuns la concluzia asta?

Pai in primul rand se vede de la o posta ca pustanul asta e un amator, poate mai amator ca ala care scria stiri false despre Trump. Ba mai mult a lasat mult prea multe indicii care au dus la o serie de conexiuni intre siteurile lui.

Apoi intervine aspectul monetizarii siteurilor pentru ca individul se baza pe AdSense, nici macar pe vreun sistem de afiliere care sa faca reclama la pastile de marit penisul sau metode de slabit ce sunt de altfel propice pentru publicul tinta al spamsiteurilor pe care le avea individul. Orice om cu minima logica elementara se gandeste la faptul ca un individ platit de Putin ca sa-i prosteasca pe romani n-are motiv sa astepte cei cativa zeci de centi per click din AdSense.

De fapt tipul asta a fost atat de delasator incat dupa ce si-a dat seama ca l-am turnat public s-a apucat sa-si stearga urmele, dar a lasat alte indicii.

Din cele doua articole pe care le-am publicat am ajuns la concluzia ca individul prezentat ca propagandist rusesc e doar un biet pustan care incearca sa faca un ban si care n-are nicio legatura cu Rusia. Putin are ce-i drept legaturi cu diversi hackeri, insa mi-e greu sa cred ca ar putea avea in vreun fel legatura cu un individ atat de indolent.

Dupa prima postare i-am scris lui Lucian un mesaj privat pe Facebook in care ii dadeam linkul catre articolul meu si ii sugeram sa-l revizuiasca fiindca nu e chiar asa cum zice el. Aparent m-a ignorat chiar si dupa ce i-am dat pe privat si al doilea link ce completa de altfel “investigatia” asta.

Initial mi-am spus ca poate n-a primit notificare de la Facebook privind mesajele si ca poate primeste sute de mesaje private si de asta n-a citit sau raspuns asa ca i-am dat un mail rugandu-l sa-si revizuiasca mesajele private de pe Facebook fiindca i-am dat cele doua linkuri care ar trebui sa constituie oaresce interes pentru el in raport cu articolul pe care l-a publicat.

Mi-a raspuns destul de repede la mail confirmandu-mi ca o sa revizuiasca si o sa revina cu un raspuns. N-a mai revenit desi stiu sigur c-a citit ambele articole pe subiect.

Cateva zile mai tarziu a dat si Radu un articol pe subiect (ca multi altii probabil) in care relua ideea lui Lucian, dar fara sa existe un fundament concret. I-am comentat lui Radu cateva zile mai tarziu cand am ajuns la articolul sau in feed si i-am spus ca ceea ce a scris Lucian e partial si incorect si i-am dat linkurile catre articolele in care demontez supozitia lui Lucian, insa comentariul meu e si in ziua de azi in starea asta:

Aparent dezinformarea si informarea discretionara ne pute, dar doar atunci cand nu vine din tabara noastra.