Rear View Of Male Bulldog Standing On Grass

Scriam candva ca daca e sa luam in calcul anumite aspecte UE e orice vreti voi numai uniune nu, iar o serie de intamplari recente par sa confirme treaba asta.

Dar hai sa exemplificam ca sa intelegeti mai bine ce vreau sa spun:

Greenfell Tower

Desi vorbim de #Brexit de un an deja o sa mai curga multa apa pe Cibin pana cand Marea Britanie o sa paraseasca UE si in tot acest timp orice aspect legat de Marea Britanie ar trebui sa priveasca si UE macar linii mari.

Tocmai de aceea dupa incendiul de la Greenfell Tower era normal ca anumite decizii sa fie luate la nivel de UE si sa se faca o serie de comisii care sa verifice in fiecare tara din cadrul UE siguranta cladirilor pentru a evita posibile tragedii similare. Stiu, in Romania unde singura masura a fost sa se puna buline pe cladiri e aproape imposibil sa faci o evaluare concreta si corecta, dar in cel putin 2/3 din tarile membre astfel de evaluari sunt imperios necesare.

De ce spun lucrul asta? Ei bine, sa-mi spuneti voi ce l-ar opri pe vreun dezaxat sa puna foc la temelia unei astfel de cladiri dupa ce s-a descoperit faptul ca exista destule care nu respecta normelele de siguranta impotriva incendiului doar in Londra?

Incendiul din Portugalia

In cazul incendiului din Portugalia sunt doua aspecte de mentionat.

Primul are legatura cu modul in care s-a facut evacuarea oamenilor din zona afectata. Sunt cel putin pe aici prin Mallorca localitati ce sunt legate cu exteriorul de un singur drum si altele din care iesi ca dintr-un adevarat labirint. Cu siguranta fiecare tara are cateva zone dinastea si sunt tare curios daca macar la nivel local s-au revizuit protocoalele de evacuare a populatiei fiindca la nivel de uniune s-a lasat cu o ignoranta totala.

Al doilea aspect tine de nivelul solidaritate. Cand se stia exact ca focul nu poate sa fie controlat si ca sunt zeci de victime, singurii care au raspuns apelului lansat de catre portughezi au fost voluntarii de la protectia civila spaniola care au dus patru hidroavioane si au luptat cot la cot cu vecinii lor pentru a combate incendiul. Singurul lucru pe care l-au facut cei de la UE a fost sa dea un comunicat de presa in care sa spuna ca sunt alaturi de Portugalia si cam atat.

N-am nici cea mai mica indoiala asupra faptului ca daca fiecare tata membru UE contribuia cu cel putin un hidroavion sau elicopter, incendiul din Portugalia era sub control si stins mult mai devreme fara sa produca atat de multe victime si pagube.

Operatiunea Sofia

Operatiunea Sofia e o campanie de vigilanta si aparare lansata la nivel de UE in 2015, ce presupune apararea granitelor UE impotriva migratiei ilegale. Conform acordului initial, fiecare tara din UE trebuie sa participe activ la misiuni in marea Mediterana pentru a preveni migratia ilegala, insa singurii care si-au indeplinit rolul asumat in cadrul campaniei sunt Spania si Italia.

Italia a fost in acel moment aleasa sa conduca provizoriu intreaga Operatiune Sofia deoarece era tara care a venit cu propunerea unei astfel de campanii, numai ca la scurt timp dupa ce Italia si-a asumat rolul, aproape toate statele membre au uitat de angajamentul facut si au ignorat cu nonsalanta solicitarile Italiei ce vizau alegerea unei tari care sa furnizeze o nava de comandament permanent.

Doi ani mai tarziu comandamentul permanent a fost preluat de Spania, singura tara din UE care si-a asumat acest rol dupa doi ani de tergiversari si ignoranta din partea celorlalte state membre.

Felul in care s-a abordat treaba asta cu furnizarea unei nave de comandament permanent in Mediterana ma duce cu gandul la o scara de bloc unde aia de la parter se plang de igrasie si aia de la ultimul etaj ca le ploua in casa, iar cei de la etajele intermediare spun ca pe ei ii doare fix in pula de problemele celorlalti ca ei nu sunt afectati. Asa si cu Operatiunea Sofia, la nivel de uniune toti vor granite sigure si preventie a terorismului, insa cand vine vorba sa contribuie la securizarea granitelor ajung sa se spele pe maini si sa le spuna tarilor cu cea mai mare vulnerabilitate ca n-au decat sa se descurce singure fiindca ei n-au mancat usturoi si nici gura nu le pute.

Furnizarea unei nave de comandament costa bani si nimeni n-are bani de cheltuit pe lucruri absurde precum apararea granitelor fiindca daca ar cheltui banii acolo n-ar mai avea cum sa-i cheltuiasca cu treburi serioase gen intretinerea trantorilor si a turistilor sociali care s-ar putea sa ajunga in UE tocmai prin granitele alea nesigure.


Mai era o chestie pe care am remarcat-o si care se incadra pe aici, insa nu-mi vine momentan in minte asa ca am sa inchei postarea asta si o sa revin cu un articol nou in caz ca-mi aduc aminte.

By Mălin