[TIL] Exista oficial bancnota de zero euro

Screen Shot 2017-06-29 at 06.17.07

Pentru cei neobisnuiti cu slangul de pe Reddit si alte alea, TIL inseamna Today I Learned, adica azi am aflat/invatat.

Asa ca dupa cum spuneam, azi am aflat ca in Ftanta si Germania „circula” o bancnota de zero euro, tiparita de catre BCE si avand toate elementele de siguranta ale unei bancnote normale de euro.

Totusi, bancnota de zero euro are rol strict decorativ fiindca nu poate sa aiba valoare nominala si cele 5000 de exemplare tiparite initial s-au distribuit sub forma de piese de colectie sau suveniruri pentru turisti in schimbul unui tarif de 2,50 euro.

Cum nu am planuri sa merg prea curand in Franta Germania si nu prea am sanse sa cumpar o astfel de bancnota la prima mana m-am dus pe eBay unde am gasit cateva astfel de bancnote scoase la vanzare de catre speculatori cu preturi cuprinse intre 3 si 60 de euro (fara livrare).

Un business profitabil in opinia multora, insa daca e sa tinem cont de faptul ca editia din 2017 a bancnotelor cuprinde obiective turistice din tari europene precum Belgia, Spania sau Olanda e cat se poate de evident faptul ca volumul de astfel de bancnote o sa creasca de la an la an diminuandu-le astfel valoarea speculativa.