Pe scurt despre abuzul in serviciu

wallet-2302241

Am vazut ca s-au revoltat foarte multi pe ultima decizie a CCR ce vizeaza abuzul in serviciu. Practic CCR spunea ca e datoria legiuitorului ca sa defineasca abuzul in serviciu si sa-i puna un prag.

Evident ca o decizie contradictorie cu doleantele multora si o paranoia generalizata la nivel national au incadrat decizia CCR-ului la o decizie exclusiv politica desi nu e cazul.

In primul rand trebuie sa plecam de la premiza ca legiuitorul, adica Parlamentul Romaniei e plin de idioti semi-analfabeti care nu-s in stare sa propuna vreodata un proiect de lege fara sa faca copy/paste de la oameni mai inteligenti sau sa puna oameni catusi de putin inteligenti ca sa faca treaba pentru ei.

Ori lucrul asta a creat de-a lungul anilor o serie de legi ce puteau sa fie interpretate in diverse moduri. Un var de-al meu, fost student la drept imi povestea cum unul dintre profesorii lui le-a dat studentilor drept studiu de caz o lege si cele 16 moduri in care legea a fost interpretata de diferite instante din Romania pentru a emite sentinte complet diferite.

Dincolo de asta avem o serie de cazuri recente extrem de elocvente unde CCR a fost obligata sa faca semantica textului pentru a defini un cadru legal ce crease o ambiguitate legala.

Si din astfel de ambiguitati vine in fond si problema abuzului in serviciu fiindca in anumite limite e destul de greu sa diferentiezi gresala de rea vointa pentru ca abuzul in fond e rea vointa.

Sa presupunem ca un functionar de la primaria din localitate face o socoteala gresita si va umfla cu 100 de lei mai mult la impozit, iar dupa cateva luni constatati si faceti o plangere. Dupa legea actuala cazul respectiv poate sa fie incadrat la abuz in serviciu desi in fond e o gresala cauzata de incompetenta.

Merita un om sa faca parnaie pentru 100 de lei? Evident ca nu, si atunci e nevoie de o lege care sa clarifice contextul in asa fel incat pana la o anumita suma sa se considere contraventie si sa se corecteze prejudiciul eventual aplicandu-se cel mult o sanctiune financiara celui vinovat, iar peste o anumita suma sa se considere intr-adevar ca fiind abuz in serviciu, adica infractiune, si sa se judece in raport cu codul penal in vigoare.

Aparent singura care a inteles treaba asta si s-a pronuntat coerent pe subiect dintre toti formatorii de opinie din Romania e Monica Macovei, desi pana si ea deraiaza putin si considera problema asta ca fiind un moft exclusiv al PSD si ALDE si nu o necesitate legislativa si juridica.