Secretele sunt bune, uneori

Astia de la Google au reusit sa pastreze pentru foarte mult timp secretul in jurul modului in care functioneaza algoritmii cu ajutorul carora le merge sistemul de cautare si nu cred c-au facut-o fiindca le era frica sa nu le fure careva tehnologia, ci mai degraba fiindca stiau ca de indata ce metodele si strategia lor or sa devina publice se vor confrunta cu o gramada de cazuri de inginerie inversa de la oameni care incearca sa pacaleasca sistemul.

Cei de la Facebook au aplicat o strategie similara, numai ca de ceva vreme au cam inceput sa dea din casa si sa spuna cum lupta ei impotriva spamului si a stirilor false:

Ori asta reprezinta o problema destul de grava din doua motive:

  • Sa spui ca singurul criteriu prin care identifici spamul si stirile false consta in volumul de linkuri pe care un profil/pagina le da intr-un interval de 24 de ore denota faptul ca in era tehnologiei bazata pe machine learning si inteligenta artificiala, una din cele mai bine cotate companii de tehnologie n-are solutii si recurge la metode de cenzura de-a dreptul rudimentare. Exista pe Facebook mii sau zeci de mii de producatori de continut de calitate ce dau mai mult de 50 de linkuri pe zi fara ca acestea sa fie efectiv spam sau fake news;
  • Sa faci public unicul criteriu pe care se bazeaza algoritmul tau nu face decat sa-i puna in garda pe cei care fac spam sau dau fake news si sa le furnizeze acestora suficiente informatii ca sa poata sa pacaleasca sistemul. Pana la urma cat de greu le-ar fi sa-si reconfigureze sistemele de postare automata pentru a face 49 de postari zilnice?

Transparenta de care da dovada Facebook ar putea sa fie pusa pe seama repetatelor amenintari venite din partea Frantei si Germaniei pentru lipsa evidenta de actiune a Facebook in ceea ce priveste spamul si stirile false si evident prioritizarea acestora in feed.

Iar asta din pacate nu e ultima gaselnita a Facebook, findca pe la finalul lunii aprilie cand cei de la Facebook se laudau ca au inceput sa lupte impotriva stirilor false si a spamului suspendand conturile false m-am trezit intr-o singura zi cu 7 solicitari de prietenie de la conturi false:

Secretele sunt bune, uneori

Din nou, de indata ce Facebook a facut publice intentile sale, spammerii s-au pus pe treaba si au creat o sumedenie de profile false pentru a le acorda oaresce vechime si volum de prieteni fiindca in definitiv doar astea ar putea sa fie criterii primordiale in identificarea conturilor false.

2
Lasă un răspuns

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
newest oldest most voted

Aceeași problemă cu conturile false e și pe Instagram. Primesc zilnic zeci de noi followers dar când mă uit la profilul meu, numărul lor este cam același. Asta pentru că spammeri au o tehnică interesantă de follow/unfollow, se apucă să dea follow la vreo 40-50 de profile pe zi și apoi dau unfollow treptat la cei care nu dau follow înapoi. Unii au boți care fac asta, alții doar manual folosind excelul 🙂