Scatologie si autocenzura

1895050

Atunci cand auzim de cenzura ne ducem imediat cu gandul la dictatura si ne scandalizam, desi intr-un anumit context cenzura s-a dovedit nu doar benefica ci si necesara.

Sa luam stirile false drept exemplu, stiri care au un dublu rol. O parte din ele sunt menite sa dezinformeze pentru a crea avantaj, iar cealalta parte sunt menite sa distraga atentia opiniei publice de la anumite lucruri pentru a anonimiza oarecum impactul altor lucruri. Totusi atat dezinformarea cat si omisiunea sau divagarea atentiei pot sa fie in definitv forme de cenzura.

Democratia, cel putin asa cum o intelegem noi, presupune eliminarea oricarui tip de cenzura, dar in definitiv povestea asta cu stirile false ne-a dovedit faptul ca exista doua tipuri de cenzura: cea buna si cea rea.

Cenzura buna e cea care elimina din peisaj cenzura rea pentru ca o filtrare corecta a continutului ne scapa de deranjul intelectual pe care il produc non-subiectele sau stirile false. Si totusi implementarea unui sistem de cenzura buna pare utopica in primul rand pentru ca orice sistem de filtrare al continutului ce foloseste operatori umani o sa fie subiectiv, iar orice sistem informatic de filtrare a continutului o sa functioneze strict pe baza unui algoritm prestabilit de un operator uman in prealabil ceea ce-l face vulnerabil de la bun inceput.

In situatia asta cel mai corect (din punct de vedere moral) sistem de cenzura e autocenzura ceea ce inseamna crearea unor instrumente prin care utilizatorul poate sa-si filtreze singur continutul pe care vrea sa-l vada. Probabil ca suna complicat, insa la baza un astfel de sistem ar urma sa reprezinte o extrapolare a rudimentarului control parental de pe televizoare si routere.

Dincolo de asta in contextul tehnologic actual un astfel de sistem e realizabil pentru simplul fapt ca in gestionarea sa se poate utiliza machine learning.

De ce ar fi benefic un astfel de sistem?

Pai in primul rand pentru ca ne-ar ajuta sa scapam de foarte mult gunoi digital si am elimina din start partea scatologica a informatiei.

Uite de exemplu implementarea unui astfel de sistem pe Facebook mi-ar permite sa cenzurez toate pozele cu dintii infecti ai lui Dragnea. I-am vazut odata am inteles ca-s naspa si mi s-a facut scarba de ei, dar n-am nevoie sa-i vad de 5-6 ori pe zi si la aproape fiecare articol pe subiect. Articolele sunt bune, dar poza folosita pentru ilustrarea articolelor e nepotrivita subiectului si implicit provoaca scarba. Nu sunt vreun sensibil si nu mi se intoarce stomacul pe dos de fiecare data cand ii vad, dar provoaca repulsie intelectuala.

La fel de bine as putea sa folosesc un sistem de autocenzura pentru a bloca ceea ce-mi apare pe wall la Facebook in functie de continut, total sau partial. Sa luam pozele cu zapada de exemplu. In fiecare an in Romania ninge, mai mult sau mai putin da ninge. Nu am timp sa dau scroll la pagini intregi de poze cu zapada puse de oameni care au constatat ca a nins. Pana la urma si unul retardat mintal isi da seama ca a nins atunci cand vede zapada afara si e iarna.

Ba mai mult as putea sa blochez orice postare care contine ceva legat de vindecarea cancerului. Pe bune, chiar daca e o postare legitima tot as putea s-o blochez pentru ca pe mine nu ma intereseaza catusi de putin subiectul. Bolile se trateaza in spital nu pe Facebook.

Sau as putea la fel de bine sa blochez postarile agramate, share-urile la animale de companie pierdute, acte pierdute sau orice are legatura cu religia indiferent care e aia.

Si desigur as putea sa blochez orice invitatie la a semna petitii online, indiferent ca vizeaza demiterea vreunui ticalos sau salvearea cainilor din China in timp ce la doi pasi de noi mor copiii de foame.

Evident, as putea face multe pentru a-mi filtra continutul si a-mi proteja intelectul fara sa-mi irosesc timpul daca mi s-ar oferi instrumente reale de autocenzura, insa interesul celor care au pus pe picioare platformele de continut precum Facebook, Twitter si Reddit nu e de a oferi utilizatorului control deplin asupra continutului pe care-l citeste pentru ca daca i se confera utilizatorului control deplin atunci profitul unor astfel de platforme s-ar transforma in pierdere.