Diaconul „Valuta” si aghiasma mare a lui Teodosie

screen-shot-2016-11-07-at-18-51-41

Sarlatanii in sutana cu nume predestinat sunt atat de rari incat atunci cand dai peste unul dintre ei pe Facebook e musai sa crestezi in grinda.

Pe tovarasul Valuta l-am descoperit datorita unei notificari venita din partea unui prieten de peste Prut si de indata ce i-am vazut numele si contextul in care s-a pronuntat mi-am dat seama ca am de-a face cu un individ unicat si cu o situatie extrem de rara, motiv pentru care am facut o captura de ecran ca s-o impart cu voi:

screen-shot-2016-11-07-at-18-51-41

Pentru necunoscatori Ghenadie Valuta e diacon ortodox adica „functia” ce preceda preotia. E un fel de ucenic ce s-a aciuat pe langa vreun preot (sau mai multi) pentru a invata tainele sarlataniei in sutana. Sunt sigur ca traiti cu impresia ca sa inseli oamenii citind dintr-o carte de povesti e floare la ureche, doar ca nu-i chiar asa pentru ca cei care stapanesc arta asta pe langa barba si burta mare mai trebuie sa detina si o dexteritate lingvistica de invidiat.

Una din metodele lor de manipulare presupune scepticismul fata de contrincanti combinat cu identificarea unui inamic extern si exprimarea concreta a superioritatii si invincibilitatii fata de inamicul in cauza, iar tovarasul Valuta pare ca stapaneste destul de bine metoda asta.

Daca ati trait in comunism atunci cu siguranta va pare cunoscuta metoda asta pentru ca scepticismu, inamicul extern si sentimentul de egocentrism si invincibilitate erau parte marcanta din discursul comunist.

Si pentru ca tot am vorbit de sarlatani in sutana, umbla vorba prin sat ca pe la Constanta lui Teodosie a inghetat aghiasma mare in cele 17000 de peturi ce trebuiau scoase la vanzare ieri. Oare sa fie vorba de aghiasma contrafacuta si adusa cu vaporul din China? Oare al’ batran stie ca gasca lui Teodosie (si nu numai) vinde marfa contrafacuta prostilor pentru a nu face parte cu seful suprem?

Vorba aia, intreb pentru un prieten.