Despre Ponta si mafia lemnului

Probabil c-o sa ma injurati din cauza faptului ca titlul suna a clickbait si ca articolul asta o sa fie in mare parte speculativ, insa e musai sa va spun o poveste pe marginea careia o sa speculez putin fara sa cred ca gresesc prea mult.

In urma cu mai bine de 1 an povesteam cu o cunostinta de-a mea care voia sa-si faca pe comanda ceva mobila noua din lemn masiv.

Persoana in cauza, s-o numim Daniel, s-a interesat in prealabil la un gater din aceeasi localitate pentru ca voia sa economiseasca bani si a primit o oferta de lemn la un pret acceptabil pentru bugetul pe care-l avea la dispozitie apoi a gasit acolo in sat un tamplar ce lucra cu materialul clientului si care-i facuse un proiect.  Asa ca prietenul meu Daniel s-a dus inapoi la gater si a dat comanda pentru cantitatea de lemn de care avea nevoie ca sa-si faca mobila dorita.

Nu cred ca mai are rost sa mentionez faptul ca pretul era foarte mic datorita faptului ca lemnul in cauza provenea din taieri ilegale. Ma rog probabil ca tot satul stia asta “mai putin” politia care facea cataracta de fiecare data cand trecea cate un transport ilegal prin fata lor.

Cel cu gaterul urma sa livreze lemnul la un termen stabilit insa lucrul asta nu s-a intamplat. Impacient Daniel l-a contactat si l-a intrebat pe furnizor despre livrarea de lemn pe care o asteapta, iar furnizorul l-a chemat la o discutie intre patru ochi. Acolo, la fata locului i-a spus lui Daniel ca nu poate sa-i livreze lemnul deocamdata si ca nu poate nici sa-i dea o data exacta cand o sa faca livrarea.

Frapat Daniel a intrebat de ce, iar raspunsul a venit sec: “pentru ca nu mai e Ponta”.

Evident ca un astfel de raspuns e destul de intrigant pentru oricare dintre noi deoarece e ilogic sa-l asociezi pe Ponta cu furtul lemnului dintr-un sat uitat de lume din Ardeal. Si totusi o legatura a existat dupa cum mi-a explicat Daniel mai departe.

Gaterul putea sa furnizeze lemn, insa nu mai putea sa-l furnizeze la acelasi pret deoarece lemnul pe care-l primea de ceva vreme nu mai provenea din taieri ilegale. Si totusi ce legatura are Ponta cu treaba asta? Pai  conform celui care avea gaterul in perioada mandatului lui Ponta exista un ordin la nivel de MAI pentru a evita pe cat de mult posibil controlul camioanelor care transporta lemne deoarece se stia ca mai toti clientii mari ai furturilor de lemne erau si clienti politici ai PSD-ului.

Evident ca nu Ponta daduse ordinul respectiv, dar il putea da oricine de la ministrul de interne la un amarat de secretar de stat din guvernul Ponta si e cat se poate de logic ca trebuia sa fie un om cu suficienta putere si influenta pentru a face lucrul asta.

Povestea asta s-a intamplat in perioada #colectiv, iar in momentul in care gaterul nu i-a mai putut furniza lui Daniel lemnul tocmit Ciolos devenise deja premier si schimbase ministrul de interne si o serie de sfere de influenta de prin MAI. Evident ca schimbarea asta nu insemna faptul ca nu se mai puteau fura lemne, insa nu mai exista acelasi nivel de protectie din partea politicului pentru hotii de lemne.

Intre mine si Daniel exista o relatie suficient de stransa si veche incat sa cred veridicitatea povestii si fiecare detaliu relatat mai sus dupa discutia avuta cu el.

De ce scriu asta acum si ce relevanta are? Pai hai sa punem problema in felul urmator. Seful de post din Viseu de Jos a fost asasinat tocmai in sediul politiei de catre unii ce se relationeaza cu mafia lemnului. Ori lucrul asta s-a intamplat taman la scurt timp dupa ce PSD-ul a preluat din nou controlul MAI.

Sa fie oare o coincidenta? Eu nu prea cred chiar daca vorbim de doua intamplari distincte aflate la sute de km. distanta una de alta si la pret de mai bine de 1 an diferenta.

Sunt convins de faptul ca de indata ce a schimbat Ciolos sferele de influenta din MAI, o gramada de politisti de prin toata tara au scos de la naftalina dosarele pe care le aveau cu privire la mafia lemnului si s-au apucat sa le instrumenteze bucurosi c-au scapat de presiunea politica in acest sens. Numai ca soarta le-a fost potrivnica fiindca odata cu victoria PSD-ului si inlocuirea guvernului sferele alea de influenta din MAI s-au intors la butoane. N-am nici cel mai mic dubiu asupra faptului ca seful de post din Viseul de Jos reusise sa descoasa itele unei retele de hoti de lemne ce duce macar pana la sediul central al PSD daca nu cumva pana la Palatul Victoria si de asta a fost ucis tocmai in sediul politiei.

Locul crimei, momentul si salbaticia nu denota decat faptul ca ceea ce s-a intamplat nu are rol de razbunare ci de a transmite un mesaj in tara catre toti ceilalti care vor sa puna bete in roate unei afaceri paguboase pentru tara si extrem de infloritoare pentru reteaua implicata.

S-ar putea totusi ca mesajul asta sa aiba drept raspuns fix opusul obedientei asteptate.

Stiu ca suna oarecum a paranoia, insa daca nu stiam in detaliu povestea lui Daniel nu trageam astfel de concluzii si nu faceam o speculatie atat de indrazneata.