E naspa cu neamurile pe Facebook

1882717

Probabil ca mai naspa decat toti poptamasii, stirile false si alte mizerii omniprezente pe Facebook e intruziunea neamurilor in spatiul tau personal.

Si am sa va dau o serie de exemple, unele chiar personale in acest sens ca sa intelegeti mai bine despre ce-i vorba:

  • Postacul familiei. La orice sindrofie in familie, cineva o sa se trezeasca sa faca o poza familiei destinse pentru a o pune pe Facebook si a-i tagui pe toti cei participanti. E posibil ca varului sa-i sticleasca ochii si sa i se umfle nasul de la beutura sau matusii sa-i stea prost parul, la fel cum e posibil ca unul sa fie surprins in timp ce casca. Nu conteaza cat de aiurea e poza, cat de proasta e lumina sau ce camera de cacat are telefonul chinezesc cu care a fost facuta, important e ca ea sa apara pe Facebook de indata.
  • Ruda aeriana. Daca sindrofia respectiva e ceva mai serioasa, astfel de poze pot genera conflicte in familie. Uite in timp ce ne chefuiam noi la propria nunta o serie de cunoscuti ne-au facut poze si le-au dat pe Facebook desi i-am rugat in prealabil sa nu faca lucrul asta. La vreo saptamana distanta o matusa din partea nevestei a sunat acasa suparata foc si le-a spus celor de pe acasa ca suntem neseriosi pentru c-am primit pozele de la nunta si nu le-am trimis si lor cand de fapt noi pozele finale le-am primit la cateva luni dupa nunta.
  • Inamicul tehnologiei. Unii ceva mai limitati tehnologic habar n-au cum sa foloseasca Facebookul si implicit mesageria privata a acestuia si-ti posteaza pe wall o serie de chestii care ar trebui sa fie private. Mi s-a intamplat si mie de cateva ori, insa cireasa de pe tort intr-o astfel de situatie a fost data de doua femei, mama si fiica. Mama ii posteaza pe wall intr-o zi fiicei un link in care aparea ceva reteta dubioasa care te scapa de hemoroizi in 24 de ore.
  • Invidiosul. In fiecare familie exista invidie si de multe ori invidia respectiva e afisata public pe Facebook. De multe ori nu poti sa pui o poza pe Facebook fara ca anumite neamuri sa-ti comenteze ironic sau sa-ti arate tot cu o poza ca si ei pot sau au la fel ca tine.
  • Atitudinea de stalker. Anumite neamuri, cu precadere cele trecute de 40 de ani au pe Facebook o atitudine de stalkeri si urmaresc fiecare miscare a unui grup restrans de persoane. Frati, surori, veri, nepoti sau fosti/foste ale odraslelor lor sunt tinta unor astfel de oameni. Nu le scapa niciodata niciun detaliu oricat de nesemnificativ ar fi si-ti comenteaza viata online in cel mai mic detaliu.
  • Prietenii uitati. Exista o serie de neamuri tot din categoria 40+ care iti pureca lista de prieteni si se apuca sa le comenteze unor prieteni de-ai tai, odrasle ale unora care au fost contemporani cu ei pentru a le spune ca au fost candva buni prieteni cu parintii lor. Acuma nu stiu cum sunt altii, dar orice prieteni buni tin legatura pe parcursul anilor si nu cred ca foloseste cu nimic odraslei sa stie ca X a fost candva prieten „bun” cu tatal sau.
  • Melancolicul. Se uita din cand in cand la albume foto vechi sau da din intamplare peste o poza veche in timp ce-si cauta ciorapii de lana facuti de bunica pe la 1900 si daca ai ghinionul sa apari in poza aia (indiferent de ipostaza) atunci o sa-i faca pozei o poza cu telefonul si o sa o dea de indata pe Facebook dandu-ti tag. Nu conteaza ca in poza respectiva erai murdar, in fundul gol sau intr-o ipostaza mai intima, daca el decide ca e poza de Facebook atunci o sa ti-o puna s-o vezi. Ma rog si s-o vada si toti prietenii tai.
  • Laudarosul. Neamul laudaros e invidiosul cand da de bani si ajunge pe la o chermeza cu lautari unde da doua-trei dedicatii (in functie de buget) si care o sa filmeze cu telefonul chinezesc toata jmecheria, pe verticala cum fac oamenii seriosi si o sa o dea pe Facebook dandu-ti tag la postare ca sa vezi si tu cum se distreaza barosanii.
  • Spionul de servici. Cel mai probabil e vorba de vreun unchi sau vreo matusa fara prea mult de lucru care de indata ce vad c-ai pus ceva pe Facebook o suna pe ma-ta sa-i spuna ce despuiata umbla fiica ei sau cu ce derbedei mai umbla baiatul ei. Genul asta de oameni sunt de obicei aia frustrati de proprile odrasle si care vor incerca din rasputeri sa le puna intr-un con de umbra pe odraslele altora.

Cam astea sunt, cel putin astea le cunosc eu. Voi mai stiti si alte specimene?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *