Vrem justitie, dar discretionar

1903020

Citeam deunazi articolul asta despre un aradean care a fost amendat in trafic cu 750 de lei pentru ca n-a respectat niste norme minime de siguranta rutiera.

Ma rog, articolul e scris intr-un stil ce teoretic ar trebui sa te impresioneze pana la muci pentru ca-l victimizeaza pe unul care a incalcat in mod voit legea:

Pe principiul nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită, un tânăr care a dorit să le ofere bucurie copiilor în preajma Crăciunului a fost sancționat de către polițiști.

Din propozitia citata mai sus nu reiese doar faptul ca articolul e scris cat mai subiectiv posibil ci si ca autorul instiga impotriva autoritatilor.

Stiti, e misto sa ne dorim ca Ponta si Iohannis sa ajunga la parnaie pentru ca s-au imbogatit intr-un mod ilegal. E frumos sa-i vezi defiland cu catuse pe la TV si-ti da o oarecare satisfactie lucrul asta. Sa plateasca pentru ca au incalcat legea nu? Doar ca in acelasi timp preferam sa circulam fara centura de siguranta, sa vorbim la telefon la volan sau mai rau sa stam pe Facebook la volan si sa ne purtam odraslele in masina fara scaun special.

Cam la asta se rezuma ideea romanului despre justitie. E just sa plateasca doar altii pentru greselile pe care le fac si e injust sa platim noi pentru ale noastre sau cei care vor sa faca o fapta buna incalcand legea cu buna stiinta. Si uite lucrul asta e singurul care ne invalideaza ca popor, lipsa de respect fata de lege si uniforma.

Hai sa va povestesc ceva pe subiect. Pe 1 decembrie mi-am luat o amenda, prima amenda de cand sunt in Spania. Si n-am luat-o pentru ceva ce as fi facut ci pentru ce n-am facut. Nici macar n-am iesit din casa in ziua respectiva si m-am procopsit cu 90 de euro amenda. De fapt tocmai asta-i problema ca n-am iesit din casa.

Dar sa va explic ca sa ma intelegeti.

La noi pe strada e sens unic si dintr-o serie de motive masinile se parcheaza pe strada alternativ. In lunile cu sot se parcheaza pe partea stanga a strazii si in cele fara sot pe partea dreapta. Stiu ca pare ciudat, insa lucrul asta are o serie de aplicatii practice destul de benefice:

  • Ajuta politia sa identifice masinile care sunt „abandonate” si sa le scoata de pe strada;
  • Evita plangerile din partea vecinilor pentru ca spre deosebire de alte zone unde se parcheaza doar pe o singura parte aici nimeni nu se poate plange ca-i baraie motoarele dimineata sub geam;
  • Ajuta la echilibrarea traficului peste stratul asfaltic si evita o uzura mai mare pe o parte a strazii;
  • Ajuta la curatarea/spalarea strazii intr-un mod alternativ.

Ma rog, probabil ca sunt mai multe motive pentru care se intampla lucrul asta, eu le-am enumerat doar pe cele mai evidente.

Ori lucrul asta face ca in fiecare zi de 1 a fiecarei luni politia locala sa patruleze pe strazile din sat. Patrula presupune trei ture pe fiecare strada in care se parcheaza in modul asta.

La ora 10 politia trece asa „de intimidare”, la ora 11 revine si noteaza pe caietel toate masinile care nu au fost mutate pe partea opusa a strazii. La ora 12 trece pentru ultima data si in cazul masinilor care au mai „intarziat” (adica nu erau mutate la ora 11 si cu alte ocazii) se emite amenda, iar in cazul celor care sunt la prima abatere se emite un avertisment.

Eu am mai uitat ca-s uituc din fire si astfel m-am trezit cu amenda. Fara discutii si fara menajamente pentru ca legea e lege si se aplica tuturor.

Vi se pare ca amenda e mare? Pai e mare, mai mare chiar decat un radar si asta se intampla pentru ca pe aici autoritatile merg pe considerentul ca infractiunile mici sunt cele care au capacitatea in timp ca sa motiveze soferul sa comita infractiuni mai mari pentru ca daca scapa usor cu gainarii atunci prinde incredere si e convins ca poate sa scape si de altele mai mari.

Si revenind la Romania si la situatia din articolul de care va spuneam mai sus e musai sa concluzionez ca primul lucru care-i lipseste poporului roman e simtul raspunderii. Abia cand romanul de rand o sa fie responsabil fata de ceilalti vom putea sa vorbim despre speranta de schimbare in bine a Romaniei.