Contrabandistii evului mediu

vamesi

Scriam in urma cu ceva vreme despre faptul ca Europa de vest (si nu numai) nu ne prea iubeste pe noi romanii pentru ca venim cu o mentalitate invechita si de-a dreptul barbara. Fiecare tara are hotii ei si problemele ei, dar de fiecare data cand se produce un eveniment de-a dreptul socant pentru opinia publica in 9 din 10 cazuri e implicat un roman (sau mai multi).

De fapt emigrarea intr-o alta tara presupune in fond cunoasterea si respectarea regulilor acelei tari si in final integrarea cat mai rapida in normele de conduita morala si sociala ale tarii de adoptie. Cei care nu sunt capabili sa se integreze ajung destul de repede persona non grata atat pentru conationalii lor cat si pentru nativii din tara de adoptie. Din pacate numarul celor incapabili sa se integreze il depaseste adeseori pe cel al celor capabili sa se integreze.

Unul dintre aspectele ce tin de integrarea intr-o societate cu o mentalitate moderna, si o problema destul de frecventa la romani este transportul de mancare din Romania in tarile de adoptie. Nu stiu zau cum de s-a intiparit ideea asta ca mancarea carata de acasa-i mai buna, mai sanatoasa si mai ieftina incat aproape ca nu exista roman in afara granitelor care sa nu se intoarca cu papornitele pline de ceva carne si tuica, insa e socant s-auzi oameni ca se mai si mandresc cu lucrul asta.

Nu stiu cum sta treaba in alte tari din UE si de pe alte meridiane, insa eu cand merg in supermarket aici gasesc de obicei produse alimentare infinit mai calitative si mai sanatoase decat cele comercializate in Romania. Dincolo de asta, speranta de viata in tarile vestice, unde s-au impus niste norme stricte privind agricultura, cresterea animalelor si procesarea alimentelor, e si cu 30 de ani mai mare fata de tarile estice de unde se „exporta mancare sanatoasa”.

E suficient sa-ti pui intrebarea cum dracu’ pot sa traiasca vesticii peste 70 de ani fara probleme daca mananca nesanatos (in opinia romanilor) si romanii sub 70 de ani mancand sanatos in opinia lor ca sa intelegi ca mentalitatea si preconceptia pe tema asta e complet gresita.

Amuzant e faptul ca pe vremea cand s-a nascut mitul asta cu mancarea nesanatoasa din vest nu exista Facebook, si nici siteuri precum cocoon, expunere, caplimpede si alte astfel de mizerii manipulatoare. Si totusi ideea asta s-a propagat prin viul grai la nivel national pana a ajuns litera de lege.

Dar ajunge cu introducerea in subiect, sa discutam si subiectul in sine pentru ca aparent romanul crede ca poate sa duca orice pe avion si oriunde in lume.

Pe Discovery Max (si probabil pe alte versiuni locale) sunt difuzate o serie de emisiuni gen reality show ce prezinta o serie de cazuri mai speciale din vamile Australiei si Canadei. Probabil va intrebati de ce tocmai astea doua tari si nu altele. Ei bine, ambele au o populatie formata in proportie de peste 40% din emigranti si lucrul asta le face deopotriva atractive cat si vulnerabile, motiv pentru care sistemul vamal e printre cele mai stricte din lume.

In majoritatea episoadelor difuzate, vamesii au de-a face cu infractori fugitivi, traficanti de droguri, contrabandisti de tigari sau substante interzise, oameni care incearca sa intre ilegal in astfel de tari sau cetateni ai tarilor respective ce-si fac cumparaturi de lux in afara si incearca sa introduca in tara produsele fara a plati taxele aferente. Rareori se intampla sa mai apara cazul vreunui asiatic ce a adus de acasa niste mirodenii.

Si cand credeam ca miile de kilometrii si oceanul i-a facut pe romanii de peste ocean mai responsabili, cainele vamesilor canadieni a detectat in bagajul de cala al unor romani carne. Abordati de un agent vamal si intrebati daca au ceva alimente in bagaj (aparent pe declaratia de intrare in tara au scris ca n-au) romanii (un el si o ea pe la vreo 40 de ani) au recunoscut ca au un salam si ca-i ambalat.

vamesi

foto via natgeotv.com

Neincrezatoare in raspunsul evaziv oferit de romani, agentul vamal i-a rugat sa-si puna bagajul pe masa si a inceput sa-l inspectioneze, scotand din el 5 (cinci) rude de salam invelite in staniol, doi pui mai palizi decat pisatul unuia bolnav de icter si o burta de porc, toate ambalate in pungi de plastic pe care le-au sleit la propriu.

Langa punga de-un leu de la Selgros din care a scos cei doi pui, ambalati „individual” in alte pungi mai mici, se zarea intr-o alta punga o sticla de sirop de pruna fermentata si distilata bine. In total romanii aveau in bagaj peste 5 kg. de carne ce le-a fost confiscata. Desigur, pe langa faptul ca le-a fost confiscata, datorita faptului ca desi aveau asa multa n-au declarat-o li s-a dat si o amenda de 1400 de dolari canadieni pentru contrabanda cu alimente interzise si considerate periculoase de catre directia sanitara canadiana.

La aflarea cuantumului amenzii, romanul a ramas stupefiat pentru ca primeste o amenda atat de mare pentru ‘o nimica toata’. Desigur, nu si-a permis sa faca gargara cum ar fi facut daca era pe vreun aeroport romanesc pentru ca stie ca in anumite tari legile sunt aplicate cu strictete si trebuiesc respectate cu sfintenie si daca-si permitea vreo aroganta ieftina de ghiolban, amenda aia de 1400 de dolari fie se multiplica fie se intregea si cu cateva zile de parnaie.

La finalul cliseului, agentul vamal a conchis ca amenda e justificata pentru ca era evident ca romanii n-au declarat carnea intentionat, fiindca stiau ca n-au voie s-o transporte si pentru ca in sistemul vamal cei doi romani apar cu iesiri si reveniri anuale in ultimii 5 ani si ca exista mari sanse ca in toti acesti ani sa fi fentat sistemul vamal introducand produse interzise. Dincolo de asta, o concluzie pe care o trag eu e ca agentul vamal si-a dat seama ca desi regulile privind transportul de alimente pe avion sunt aceleasi in toata lumea, vamesii din tara de origine ce erau obligati sa verifice daca pasagerii transporta produse interzise nu si-au facut meseria.

Stiu ca sunt multi cei care se uita dupa Schengen ca dupa soarele de pe cer si ii blastama pe olandezii care nu vor sa ne accepte. Insa cine vrea, intelege faptul ca frontierele si controalele vamale nu-i tin pe infractori in Romania. Cei care vor sa iasa din tara si care sunt oricum rau intentionati o pot face cu 20 de euro in pasaport atunci cand ajung in vama la unguri, insa problema cea mai acuta o reprezinta mentalitatea de ev mediu a celor care pleaca din Romania cu porcul si gaina dupa ei in traista si care risca sa transporte din Romania, boli ce in tarile vestice au fost eradicate de zeci de ani printr-o vaccinare activa si o igiena de invidiat.

Revenind la amenda primita de romanii de care va vorbeam, 1400 de dolari canadieni inseamna vreo 900 de euro, bani cu care doua persoane care gatesc acasa pot sa se hraneasca (in Spania) cel putin 5 luni de zile. In Romania probabil ca de banii aia doua persoane au hrana timp de un an si ma indoiesc de faptul ca doi pui, o burta si 5 salamuri le ajungeau celor doi mai mult de doua saptamani.

Dar romanul e versat, nu te poti pune cu el pentru ca el a inventat smecheria, apa calda si-a pus si coada la pruna.

Si ca tot am vorbit de vamesi si granite, aparent Romania are in plan o noua cheltuiala pentru „securizarea frontierelor”, de data asta in fata refugiatilor. Nu stiu zau cum se face, dar Romania cheltuise anterior aproximativ 1,5 miliarde de euro prin programul EADS intocmai pentru a-si securiza frontierele impotriva oricarei amenintari si putinele cazuri de refugiati ajunsi in Romania au fost cauzate de faptul ca amaratii aia s-au ratacit, nimic mai mult. Insa daca tot duduie economia si-avem bani si cum sa-i sifonam de ce sa n-o facem nu?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *