Vacante ieftine si riscante?

Yellow Chair against Brick Wall in Istanbul

Pe micul si marele ecran sunt o gramada de filme, majoritatea proaste, despre intamplari tragice in care au fost implicati o serie de turisti atunci cand au vizitat tari instabile dintr-o serie de puncte de vedere. E vorba de fictiune, dar fictiunea respectiva e inspirata adeseori din intamplari reale ce au fost nunatate pe ici pe colo in asa fel incat sa ne impresioneze pana la muci.

Si totusi lumea nu prea renunta la astfel de vacante, cu toate ca riscul se mentine. Uite spre exemplu in timp ce Amalia a renuntat la un city break dupa atentatul din Berlin, Marius s-a dus intr-o tara unde atentatele sunt deja un lucru destul de comun si unde un dictator a dat ordin pentru arestarea unor oameni fiindca folosesc o aplicatie de mesagerie anume sau poarta un tricou oarecare.

Ori treaba asta mi-a dat putin de gandit fiindca n-am fost de acord cu abordarea Amaliei si am contrazis parerea lui Marius apropo de subiectul asta. De ce am pus problema asa? Ei bine probabilitatea de a muri intr-un atentat e la fel de mica precum cea a unui accident aviatic sau cea a unei calamitati naturale. De fapt daca stau bine sa ma gandesc e mult mai probabil sa faci toxiinfectie alimentara pe la un restaurant de prin Sibiu decat sa mori intr-un atentat, mai ales daca eviti pe cat posibil marile aglomerari de oameni din spatii semi-deschise.

Asa ca la alegerea unei vacante, indiferent de locatie nu m-ar speria un atentat, la fel cum nu ma sperie nici faptul ca s-a prabusit un avion oarecare candva pe ruta respectiva, dar m-ar inspaimanta gandul ca as merge intr-un loc unde dictatura face legea si unde prezumtia de nevinovatie e inlocuita din start cu prezumtia de vinovatie, iar dreptul e un concept abstract si strain, intolerabil chiar.

Mereu m-am gandit ca n-as putea sa vizitez o tara in care se incearca inabusirea din fasa a unor principii morale pe care eu le consider primordiale, dar as putea oricand sa vizitez un loc in care a avut loc un atentat, atat timp cat statul de drept e o realitate, iar libertatea de orice natura, fie ca e de gandire, exprimare sau relationata cu orice alt principiu democratic, e garantata prin lege.

Zilele trecute, in timp ce ma pregateam sa plec la Madrid, m-am gandit ca daca era sa merg intr-o tara dinasta cu dictatura la vedere eram nevoit sa-mi sterg tot din telefon si laptop pentru ca cine stie ce aspect din drafturile, imaginile sau activitatea mea era impotriva sistemului din tara respectiva si constituia o infractiune. Chiar si asa tot nu puteam sa fiu sigur ca libertatea mea de exprimare nu aduce leziuni unor regimuri dictatoriale din moment ce in ziua de azi pe foarte multe aeroporturi s-au implementat sisteme ce afla tot ce se poate afla despre un individ folosind si coreland date adunate de un sistem de machine learning utilizand motoare de cautare clasice si Meta. Din momentul in care scanezi codul de bare de pe bilet la turnichetii de intrare in zona de control vamal si pana apuci sa treci controlul vamal, cei de acolo stiu deja cu cine au de-a face.

Totusi in pofida unor astfel de semne clare lumea continua sa aleaga astfel de destinatii turistice riscante ca sa-si petreaca vacanta. Multi o fac pentru ca-i ieftin si adeseori sun surprinsi ca ajung sa se transforme din turisti in victimele unui regim totalitarist si opresiv. Din cand in cand mai apare cate un caz precum cel al unei turiste ce a fost violata printr-o tara din lumea araba, iar cand s-a dus la politie sa reclame s-a trezit arestata si judecata de urgenta pentru simplul fapt ca intr-o astfel de tara femeia comite o infractiune atunci cand reclama un viol din moment ce violul e sex extramarital.

Dincolo de aspectele ce tin de protectia, libertatea si integritatea personala a turistului respectiv mai exista si problema finantarii dictaturii respective. Multi le plang de mila bietilor turci care au fost bagati in parnaie pe nedrept intr-o tentativa de epurare ideologica de neconceput in Europa mileniului trei, insa nu pot sa conceapa in acelasi timp si faptul ca vizitand astfel de destinatii turistice nu fac decat sa finanteze dictatura respectiva pentru ca tari precum Turcia care traiesc aproape exclusiv din turism ar da faliment de indata ce oamenii de bine ar boicota tentativele dictatoriale ale sultanului Erdogan, iar dictatura intr-o tara falimentara e sortita pieirii.

P.S. Daca sunteti barbati si intentionati sa mergeti prin Egipt zilele astea nu v-as recomanda sa fiti prea amabili sau sa aratati un nivel de afectiune si interes prea mare fata de alti barbati fiindca s-ar putea sa fiti cautati si in gaura curului, la propriu, pentru ca autoritatile de acolo trebuie sa se asigure ca nu sunteti gay si astfel sa poata sa doarma linistite noaptea .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *