Una cu manipularea prin omisiune

Mircea Marian e un om cerebral si scrie destul de bine când o face.

Nu se ocupă de țățisme ca Mîndruță și nici nu obișniuește să facă propagandă de doi lei, motiv pentru care îl și urmăresc de altfel.

Totuși, azi a scăpat bijuteria asta fără s-o gândească la rece:

A dat-o așa din topor fără să pună un pic cifrele în ordine și ca să înțelegeți mai bine unde e manipularea e musai să vă explic niște chestii.

Mai toată lumea și-a externalizat producția de vaccinuri și acestea se fabrică masiv în China sau India.

Mai sunt niște laboratoare locale ce fac vaccinuri, dar sunt foarte foarte mici și n-au capacitate de producție la scară largă sau vreo posibilidate de scalabilitate reală și în timp util.

Nu am cifre și mi-e lene să le caut, dar aș putea să fac pariu că la nivel global, capacitatea de producție nu depășește 20 de milioane de doze de vaccin lunar.

Dacă se va produce cifra asta atunci o să fie nevoie de vreo 350 de luni ca să se producă pentru toată populația.

Adică puțin peste 30 de ani.

Asta în contextul în care vaccinul e fiabil și nu produce efecte adverse care să ducă la oprirea producției și la o reîntoarcere la foaie și pix pentru a găsi o soluție.

Și repet, vorbim de cel mai optimist dintre cele mai optimiste scenarii.

Apoi mai e o problemă care ține de logistică.

Ce țară poate să vaccineze 10 milioane de cetățeni într-o lună?

Un medic ar putea face un vaccin în 10 minute, adică va vaccina 6 persoane pe oră și 48 pe zi, fără să mai facă nimic altceva.

Pentru a vaccina 10 milioane e nevoie de vreo 200 mii de medici.

Ce țară are 200 mii de medici de familie sau specialiști disponibili să facă doar vaccinuri de COVID19 când în majoritatea țărilor, Spania inclusiv, listele de așteptare pentru un control depășeau în mod normal și două săptămâni, chiar și la clinicile private.

Apoi e musai să vorbim de altă problemă ce în realitate ar trebui să fie cel puțin îngrijorătoare.

Citatul la care face referire Mircea Marian spune că practic cel mai mare laborator din lume nu mai fabrică niciun alt vaccin și n-o să mai fabrice pentru o perioadă.

Cu alte cuvinte, vaccinurile deja existente pentru alte boli pe care încercăm să le eradicăm nu se mai fabrică.

Mai sunt ceva stocuri, dar stocurile n-or să țină la nesfărșit și lipsa unui flux continuu de producție n-o să facă decât să crească costurile acestor vaccinuri.

Și apropo de costuri, același citat vehiculează o cifră ce reprezintă practic costul de producție, prețul la raft o să fie mult mai mare, mai ales în contextul în care vaccinul respectiv o să fie produs sub licență de alt laborator.

Ultimul aspect demn de luat în calcul n-are de-a face cu medicina ci mai degrabă cu comunicarea.

Onservați cum se spune din capul locului că un miliardar oarecare a oprit producția de vaccinuri ca să-l producă pe ăla de COVID19.

Nu un board de directori, nu un grup de asociați, nu o asociație medicală internațională, nu un grup de experți ci un miliardar.

Adică genul ăla de om care renunță să mai fabrice șosete din bumbac 100% pentru că are margine de profit prea mică și decide să meargă în proporție de 90% pe poliester fiindcă e mai profitabil.