Una cu artiștii & co. și statul

blonde next to an antique bust of a man on books

Zilele astea, cam peste tot în lume artiștii, sau mă rog, cei care produc ceva ce poate să fie numit drept artă, cultura și conținut media se plâng pe unde apucă de faptul că or să moară de foame.

Și eu am o mică problemă cu raționamentul lor.

O aveam și înainte, dar acum s-a accentuat.

Hai să plecăm de la o idee simplă.

99% dintre cei care se consideră artiști sau producători de cultură, într-un fel sau altul, trăiesc din subvenții de la stat și drepturi de autor.

Foarte puțini nu cer subvenții sau au și alte surse de venit.

Dintre toți ăștia sub 1% sunt geniali, restul se zbat în mediocritate.

Ăia care sunt geniali ajung renumiți la nivel mondial și fie se îmbogățește creatorul de conținut dacă nu moare înainte să fie recunoscut (cum se întâmplă de obicei) fie se îmbogățesc alții pe spinarea lui fără ca ei să producă vreodată în viața lor ceva util.

Și aici intervine un context care pe mine mă irită excesiv.

În primul rând, dacă statul finanțează sau subvenționează ceva, orice chestie care are de-a face cu arta și cultura atunci statul ar trebui să aibă minim 60% din drepturile de autor, sau acel ceva ar trebui să fie parte din domeniul public.

Mi se pare de-a dreptul absurd ca unul care primește bani de la contribuabili ca să-și cumpere pensule și să picteze un căcat sau să pună un neon într-o găleată să ceară bani mai apoi sub forma de drepturi de autor.

Cam la fel ar trebui să se întâmple și cu gazetele.

De când cu criza asta statul spaniol, de exemplu, a subvenționat diverse gazete, televiziuni etc. cu 15 milioane de euro ca să nu moară niște oameni de foame și să facă niște alții burta mare.

Mare parte dintre cei finanțați de către stat fie folosesc un paywall pentru știri de interes general, fie oferă emisiuni generaliste în regim VoD.

Cu alte cuvinte profită de două ori de pe spinarea omului, odată că ia bani gratis ca să producă ceva calitativ și a doua oară că cere bani pe ceea ce a produs.

Ce n-o să spună niciunul din ăștia e că practic banii ăia sunt mită electorală.

Nu încasează banii ăia ca să producă conținut de calitate ci ca să perieze scursurile politice care aprobă finanțările sau subvențile respective.

De aia pe Ponta îl pupau în fund diverși indivizi care s-au consacrat cândva cu talentul lor.

Mi se par mult mai decente influencerițele care-și arată sfârcurile și pizda peste tot decât un artist sau gazetar care se milogește de stat să-i dea bani și apoi își arogă meritele în baza drepturilor de autor.