Un sfat din viitor pentru trecut

Dorin Lazăr are un articol foarte bun despre nașterea, moartea și reînvierea blogurilor pe modelul lui Iisus, însă cel mai clar aspect al contextului expus de Dorin ține de interacțiunea cu cititorii:

Probabil acum e cel mai bun moment să pornești un blog și să încerci să te conectezi cu alți bloggeri, să vă faceți recomandări reciproce și tot tacâmul. Cu o singură condiție – oprește comentariile la postări. După zece ani de brainwashing politic pe Facebook, comentatorii de calitate au devenit mult mai ezitanți în contribui, și un comentator oribil poate să strice pentru totdeauna apetitul pentru exprimare în public a unui blogger începător. Ideea e să nu o faceți pentru notorietate – există alte platforme unde să vă construiți notorietate, mergeți și mâncați scorțișoară cu lingura pe tiktok dacă vreți să deveniți celebri.

Blogul rămâne acum ca o platformă de expresie personală – o platformă nu de implicare, ci de expresie, foarte importantă distincția. Blogul redevine forma aia pură pe care o descoperisem prin ‘99-2000 pe pagina lui Maddox. Poți să faci comentarii sociale, poți să discuți tot ce-ți vine prin cap, să comunici pentru prietenii tăi. Orice, numai nu da drumul la comentarii.

Fix treaba asta o constatasem și eu în urmă cu câțiva ani când am decis să închid comentariile de pe aici fiindcă puneam destul de mult efort într-un articol ca să vină vreun analfabet funcțional să mi-l strice cu ceva dume de șantier pe care oricum le dă exclusiv pentru SEO spam.