Analfabetismul funcțional pe înțelesul tuturor

93r5hpnah2o51

Sau mai bine zis:

Analfabetismul funcțional explicat pentru leneși, necunoscători și ignoranți.

Există pe la noi niște indivizi care atunci când n-au inspirație sau nu înțeleg prea bine lumea în care trăiesc (e și asta o formă de analfabetism funcțional) se apucă și scriu pe blog niște articole irelevante, uneori incoerente și fără nicio utilitate practică sau teoretică.

Un astfel de articol e ăsta unde un băiat dinăsta se întreabă dacă mai există fani SUA de parcă SUA aia e ceva echipă de fotbal sau vreo formație de K-Pop.

Am să sar peste faptul că în al doilea paragraf ne povestește oarecum cu ambiguitate cum se uita el ca la un film și poate că pică piața și cumpără una alta deși nu e nimic interesant, iar Getty a pus poze.

Știu, n-ați înțeles nimic și vi se pare incoerent. La fel am pățit și eu.

Și am să insist pe faptul că nu se deduce și nu se înțelege nicăieri în articol care-i duma cu fanii SUA.

Omul constată o chestie în primul paragraf, asociază asaltul capitoliului cu revoluția din 1989 (pe modul ăluia de la AUR) și cu tentativa eșuată de a-l răsturna pe Erdogan și apoi ne povestește ce-a făcut el (cu ambiguitate) și trage concluzia că e periculos ce au făcut rețelele sociale (adică că au cenzurat) și că speră să nu vină și pe la noi (prin Europa așa ceva).

Tehnic vorbind, omul ăsta n-a înțeles aproape nimic din ce s-a întâmplat în SUA, dar știm măcar sigur că s-a uitat ca la un film și la pozele de pe Getty și l-a legitimat să emită opinii incoerente pe subiect.

Cum pe mine m-a cam intrigat chestia cu fanii SUA i-am comentat că fani SUA există și or să existe în continuare la fel ca și fanii Brexit pentru că din punct de vedere istoric (asta cu istoricul n-am menționat-o pentru că am presupus că înțelege el) extrema dreaptă mereu a apărut ca răspuns al extremei stângi.

N-am să intru în detalii pe subiect fiindcă a explicat ăla de la Pitici Gratis cu subiect și predicat cum stă treaba cu extremele și cum există de când lumea și pământul un război nesfârșit între cele două extreme:

Am încercat să bat șaua ca să priceapă calul și am asociat asaltul de la Capitoliu cu protestele împotriva ordonanței 13 sugerând că un grup de oameni s-a manifestat într-un fel sau altul pentru a contracara un pericol iminent.

Acuma că acțiunea lor e sau nu justificată sau că pericolul era sau nu real e cu totul altă poveste și n-am să intru în detaliu.

Treaba asta cu psihologia socială și de grup a fost subiect de studiu pentru Gustav Le Bon care a publicat o carte destul de bine documentată pe tema asta.

Pentru că aparent am sugerat că încă există fani SUA în comentariul meu (adică oamenii or să continue să călătorească în SUA, să-și facă concedii acolo, să facă afaceri cu firmele de pe acolo și să aplece urechea la ce recomandă specialiștii de pe acolo și mai ales persoane care sunt de acord cu diverse politici economice și sociale de prin SUA) și că ascensiunea extremei drepte nu e nimic altceva decât un răspuns al sistemului imunitar democratic la intromisiunea cancerigenă a ideologiei de extremă stânga în actul democratic și condiționarea drepturilor și libertăților fundamentale de respectarea respectivei ideologii, omul m-a catalogat din start fascist.

Și a tras concluzia că dacă eram în țară sigur votam cu AUR, deși faptul că în septembrie am renunțat la buletinul românesc nu mi-a îngrădit în niciun fel dreptul la vot aici în diaspora.

Și deși am scris pe aici și despre AUR și cum i-am blocat zi de zi pe grupuri:

… iar, în 2016 (după alegerea lui Trump) scrisesem de altfel și despre ascensiunea extremei drepte și motivele pentru care asistăm la o astfel de ascensiune:

În ciuda acestui fapt omul m-a catalogat din start drept fan AUR, adică fascist, și sincer dovadă mai clară de analfabetism funcțional nu cred că există.

De altfel ăsta e și motivul pentru care am renunțat pe aici la comentarii, fiindcă din an în paște apărea unul dinăsta care nu prea înțelegea pe ce lume trăiește și comenta pe aici cu ceea ce înțelegea el de fapt din tot ceea ce ai scris tu, iar tu trebuia să încerci să-i explici la modul delicat că ori a citit printre rânduri, ori a citit numai titlul și a tras concluzia ori a citit absolut tot și a fost degeaba pentru că de unde nu e nici Dumnezeu nu cere.