Dacă n-am găsit eu nimic sigur e fake-news.

Urmăresc un gog pe Facebook, unul care avea ceva blog (acum l-a dat jos) și care a scris la un moment dat și pe la Vice.

Îl citeam pentru că de regulă citesc bloguri Românești chiar dacă nu sunt mereu de acord cu ceea ce scrie lumea pe acolo.

Uneori mai găsești și chestii utile, interesante sau articole de calitate pe la ei.

E mai rar, însă merită, mai ales pentru unul ca mine ce-i vede în feed și intră doar acolo unde consideră că merită intrat.

În fine, gogul ăsta de care vă spun pretinde că e expert în mai multe chestii, cam ca orice papagal cu pretenții de blogger generalist de prin România.

Omul scria și despre deontologie jurnalistică (că a fost jurnalist), scrie și despre design grafic fiindcă aparent e designer și despre programare pentru că din ce se lăuda e și programator pe acolo pe unde dă cu sapa.

Nu prea am cum să contest pentru că sunt domenii cu care mă intersectez, dar pe care nu le stăpânesc așa că fie cum zice el.

Totuși, e o chestie pe care am observat-o acum câteva zile și de care mi-am adus aminte apropo de el.

Faza e cam așa.

În Portugalia s-a vaccinat o asistentă împotriva COVID19 și apoi a murit.

Știrea a apărut în câteva gazete europene de încredere, dar a fost preluată și de Daily Mail (un fel de CanCan englezesc).

Cum omul e în Anglia și acolo Daily Mail e considerat drept o insultă la adresa jurnalismului individul a concluzionat că sigur e fake news povestea pentru că n-a găsit știrea asta pe nicăieri altundeva (acolo în UK desigur).

Și a postat asta pe Facebook, iar eu văzusem duma și am zâmbit puțin ironic la vederea comentariului mai ales datorită faptului că individul a scris pentru Vice, iar Vice n-are tocmai reputația de jurnalism quality și aluzia la Daily Mail a fost un fel de râde ciob de oală spartă.

N-am făcut captură de ecran la postare fiindcă m-am gândit că are totuși coaie (că așa se lăuda la el pe blog că-și asumă) și n-o s-o șteargă, dar o s-o rectifice când o să afle că e pe bune.

A șters-o.

Așa-mi trebuie dacă îmi pun încrederea în papagali părieriști.

Va trebui să mă credeți pe cuvânt.

Revenind la povestea cu vaccinul, să lămurim și cum stă treaba cu raportările astea și mai ales de ce se tem gazetele mari de a le prezenta public.

Când apar astfel de cazuri, cauza morții se stabilește de regulă după o autopsie, care deocamdată e neconcludentă.

Spun deocamdată fiindcă veștile proaste se dau de regulă cu puțină lămâie.

Sunt tactici de comunicare ce se aplică ca parte a strategiei de comunicare în astfel de situații.

E foarte probabil ca femeia să fi avut ceva boală autoimună fără să știe (eu am aflat la 36 de ani că am așa ceva) și ca boala respectivă să cauzeze vreun efect advers letal la unul dintre compușii vaccinului sau chiar la tulpina de COVID19.

Altfel spus, putea să moară subit doar datorită infecției naturale cu COVID19 (prin transmisie, nu prin vaccinare) sau de la o simplă înțepătură de albină.

Desigur, speculez, dar o fac cu scopul de a sugera faptul că o astfel de moarte nu e deloc suspectă și nici nu implică faptul că toți cei vaccinați sau o mare parte dintre ei or să moară subit.

De ce e neconcludentă autopsia?

Ei bine, e vorba de o strategie de comunicare după cum am menționat mai sus.

Abordarea e foarte simplă, și e cam ca și aia ce vizează revoluția din 1989.

Știm ce a fost acolo, dar încă n-o spunem public.

Mai așteptăm puțin să se mai disipeze interesul public pentru subiect și să mai uite lumea de treaba asta.

Apoi o dăm așa pe scurt și fără prea multe detalii și ne vedem de treabă în continuare.

De ce n-a găsit individul de care vă spuneam nicăieri altundeva știrea?

Păi povestea e simplă.

Statele vor ca vaccinarea să se facă cât mai repede și ordonat posibil.

Nu pentru că le obligă oculta mondială cu Bancnotă Porți și 5G-ul care au ca scop o reducere a populației planetei.

Dacă chiar existau unii care voiau reducere rapidă le sabotau la africani și la sirieni bărcile cu care se avânturează spre Europa și rezolvau problema mult mai ușor.

E infantil să crezi că scopul unei oculte mondiale e să-și elimine elitele și să păstreze vie plebea.

Doar comuniștii au încercat să aplice metoda asta și în ciuda daunelor colaterale au eșuat lamentabil pentru simplul fapt că elitele pur și simplu se nasc nu se fabrică în fermele de îndoctrinare socială ale comunismului și nici nu pot să fie supuse exclusiv și extensiv îndoctrinării.

Cum marile gazete sunt finanțate în marea lor parte de către stat (doar în 2020 marile trusturi de presă au primit de la guvern vreo 15 milioane de euro ca să supraviețuiască crizei) tot jurnalismul practicat în ograda lor e prudent și oarecum favorabil guvernului.

De ce vor guvernele să vaccineze cât mai repede cât mai mulți indivizi chiar dacă eficiența și eficacitatea vaccinului o s-o putem contabiliza în timp și e prematur să tragem concluzii?

Păi dacă nu se vaccinează în următoarele șase luni măcar ăia vulnerabili ca să putem să revenim cu toții la ale noastre e foarte posibil să intrăm într-un colaps economic ce va atrage după sine un colaps social de proporții.

Situația actuală cu toate restricțile actuale (indiferent de țară) e nesustenabilă după modelul socio-economic actual, iar colapsul e iminent.

Știu, Bitcoin-ul e la treij dă mii, iar bursele sunt pe verde.

Deocamdată…

Viața încă e frumoasă în bula noastră, numai că ăia care mor de foame, literalmente, încep să fie majoritari.

Și de la foame până la votat cu furci și topoare e un drum foarte scurt.