Au fost decuplați săracii

Screenshot-2021-01-09-at-13.46.16

Citisem duma asta în feed și m-am amuzat teribil:

De ce m-am amuzat?

Păi pentru că aparent nu știm ce s-a întâmplat și s-a lansat o investigație.

Ce s-a întâmplat de fapt?

Păi ieri pe la ora 15 (ora României) un inginer neamț posta treaba asta pe Facebook ușor surprins și oarecum îngrijorat de căderea masivă de frecvență pe care o înregistrase rețeaua de electricitate și se întreba dacă nu cumva o centrală electrică a căzut complet:

Doar că povestea e puțin mai simplă decât atât fiindcă operatorul rețelei de electricitate francez avertizase încă de vineri dimineața asupra faptului că există un risc mare de colaps datorită consumului excesiv de electricitate odată cu venirea valului de frig.

Întâmplarea face că la un moment dat același operator francez decuplează automat o parte din rețea datorită unui incident asociat cu rețeaua de electricitate din România.

Acuma, cum electricitatea în sine și rețeaua electrică e relativ ușor de explicat și înțeles am să vă spun eu cu ce se mănâncă supa asta de fapt fiindcă explicația e relativ la mintea cocoșului.

Rețeaua Europeană de electricitate are o vechime de cel puțin 50 de ani și deși se scot bani grei din consumul de electricitate, mai ales pe spinarea operatorilor casnici, s-a investit extrem de puțin în modernizare.

Așa se face că rețelele urbane și interurbane sunt obsolete și nu pot să facă față consumului actual și necesității reale de consum.

Căderi de electricitate sunt din ce în ce mai comune la nivel de orașe și localități unde rețelele nu au mai fost renovate de atâta timp.

Extrapolată la nivel continental, problema asta și incidentul respectiv revelă faptul că actuala rețea electrică este supusă unui risc critic de colaps în orice moment.

Românește vorbind, nu pot să ducă sârmele cât avem noi nevoie să consumăm și nimeni n-a mai schimbat sârmele astea de jumătate de secol când aveam 3 becuri și un radio.

Cum e treaba cu ridicatul din umeri?

Ăia care știu de fapt ce s-a întâmplat ridică din umeri și zic că habar n-au ce s-a întâmplat deși treaba asta cu securitatea energetică și rețelele în sine sunt subiect de securitate națională în fiecare țară europeană.

Chiar și așa nici una din ele n-a convocat vreun CSAT, nici măcar România, ca să discute treaba asta.

De ce?

Păi pentru că în fața iminentului pericol europenii i-au aruncat pe săraci în fața trenului.

Adică, văzând că e stres prea mare pe rețea s-au gândit să evite un colaps local la ei în ogradă sau poate chiar general și i-au decuplat pe români pentru o oră de la rețea ca să poată ei să depășească vârful de consum în siguranță.

Ferma Animalelor din UE nu se dezice nici de data asta și dovedește că deși toți suntem egali în UE, unii sunt mai egali decât ceilalți.