Ironia morții

Mă gândeam zilele astea apropo de obsesia continuă a unora cu vaccinul și virusul.

Cam un sfert dintre indivizii pe care-i cunosc sunt oarecum intruzivi și obsedați de chestia asta.

Duc totul până la paranoia de multe ori.

Iar eu am obiceiul prost de a analiza în detaliu oamenii și de a decide dacă mai vreau să continui să socializez cu ei sau nu.

Uite de exemplu bisericoșii.

Dacă e să te uiți la ce fel de oameni sunt, cum mint, cum abuzează și cum încearcă să fenteze mereu bunul simț ajungi la concluzia că dacă toți oamenii ăia vor să meargă în rai atunci raiul nu prea e pentru tine fiindcă e mai preferabil iadul.

Pe bune.

Nouă din zece bisericoși practicanți sunt niște ticăloși fățarnici și nu mă refer la popi că ăia au dus ticăloșia la alt nivel ci la ăia care dau bani la popi în speranța că-și pot cumpăra nemurirea.

Cu ăștia ai vrea să-ți petreci veșnicia în grădina raiului?

Sau ăștia care s-au grăbit să fie primii care se vaccinează.

Nu mă refer la ăia bătrâni ci la ăștia mai tineri care uneori au sărit rândul ca să se vaccineze pentru că cunosc ei pe cineva.

Cel puțin cinci din zece se ultragiază dacă le spui că tu nu te-ai vaccinat și imediat își aprind o țigară.

Nu prea înțeleg de ce sunt ultragiați.

Adică nu înțeleg dacă ei se tem pentru viața mea sau pentru viața lor.

Mă îndoiesc că le pasă atât de mult de mine fiindcă noi oamenii suntem de regulă egoiști indiferent de cât de altruiști ne dăm pe instagramul vieții cotidiene.

Așa că din atitudinea lor înțeleg că se tem de fapt pentru viața lor, dar asta nu-i oprește să bage o țigară…

…sau să mănânce puțin mai mulți cartofi prăjiți și ceva mai multă ceafă.

…sau să nu se spele pe dinții cu anii sau pe mâini după ce se cacă.

…sau să nu meargă la doctor la controale regulate deși au dureri suspecte din când în când.

E culmea cum pe toți oamenii care de regulă nu se îngrijesc îi fute grija de alții.

Apropo de asta, citisem zilele trecute o analiză într-o gazetă medicală unde se menționa faptul că în Spania 90% din ăia care au făcut forme grave de COVID19 erau obezi sau cel puțin supraponderali.

Adică fix oamenii care se ascund după povestea cu glanda ca să-și mascheze delăsarea și dezinteresul pentru propia persoană.

Și apoi vin fanatici dinăștia care scriu public dume precum astea din articolul ăsta:

N-am reușit să conving pe nimeni să se vaccineze, nici măcar în propria familie. Oamenii sunt mai atrași de povești fără logică decât de adevăruri simple

Cumva persoana care a scris articolul respectiv a transformat povestea asta cu vaccinarea într-un fel de misiune cam ca martorii lui Iehova sau ca votanții USR.

În loc să-și vadă de treaba lor și de sărăcia lor se apucă să încerce să-i îndoctrineze pe ăia din familie și din cercul de prieteni ca să joace după cum cântă ei.

Practic când ai în familie sau în cercul de prieteni un personaj dinăsta tu nu mai ai dreptul la libertate.

Nu poți să alegi în funcție de propriile tare convingeri sau în funcție de ce principii ai ci trebuie să alegi calea cea dreaptă în funcție de cum propovăduie vreun papagal cu prea mult timp liber.

Între ăștia obsedați de vaccinul COVID19, martorii lui Iehova, ăia antivaxx, veganii, ăia care ar face orice să te convingă să votezi cu partidul pe care ei îl susțin sau alții asemenea nu e absolut nicio diferență.

Pentru mine e mult mai deranjantă obsesia pe care o au unii cu vaccinul ăsta decât orice alt argument împotriva lui.

Și e deranjantă pentru simplul fapt că COVID19 e doar un alt virus gripal, mult mai mortal și mult mai contagios.

În 100 de ani nu s-a reușit producerea unui vaccin care să termine odată pentru totdeauna cu gripa pentru simplul fapt că virusul gripal mutează continuu, iar orice vaccin a avut efect sezonier.

La fel e și cu COVID19. Vaccinul e sezonier, iar cazurile actuale din Marea Britanie și Israel, care au vaccinat pe rupte, confirmă treaba asta.

Ba mai mult, analizele clinice au confirmat și faptul că cel mai tare dintre cele mai tari vaccinuri contra COVID19 a scăzut la 60% eficiență după ultimele mutații ale virusului.

Asta mă face să ajung la concluzia că în 2-3 ani vaccinul COVID19 se va administra fix la fel ca și vaccinul gripal.

Adică în fiecare iarnă și doar celor care sunt în categorie de risc precum bătrânii, bolnavii cronici și funcționarilor care iau contact direct cu oameni potențial bolnavi.

Descoperirea unui leac permanent pentru virusuri nu e chiar așa ușoară și problema unor virusuri precum HIV sau Ebola confirmă treaba asta.

Și nu, nu sunt antivaccinist, dar nu mă grăbesc cu absolut deloc să fac un vaccin fușerit și parțial ineficient la noile mutații atât timp cât nu înțeleg suficient de bine ce impact poate să aibă un astfel de vaccin în contextul în care eu am belele mele și sunt vulnerabil pe alte părți.

Uite, apropo de treaba asta.

Acum vreo lună am ajuns la urgență pentru niște chestii de-ale mele.

Mi-au pus perfuzie, mi-au luat sânge pentru analize și mi-au făcut interogatoriul clinic fără să-mi facă vreun test de COVID19, fără să mă întrebe dacă l-am avut sau dacă cred că-l am, dar m-au întrebat răspicat dacă am făcut vaccinul.

Aparent cu ale mele era mai relevant dacă făcusem vaccinul decât dacă trecusem prin boală sau o aveam.

Cum bine zice Călin în penultimul editorial, vaccinul nu e obligatoriu, dar e necesar:

Cât, cum și pentru cine e necesar e lesne de înțeles.

Și totuși una dintre dilemele pandemiei a fost cu totul alta și pentru mine a avut așa oarecum o tentă filozofică.

Statul nu decide când te naști, nici părinții nu decid de cele mai multe ori.

E în definitiv o ironie a sorții pentru că cu toată tehnologia din lume încă e imposibil să se programeze în detaliu nașterea unei ființe umane.

Totuși statul încearcă să decidă cum trebuie să trăiești și cum trebuie să gândești.

Cu cât e mai de stânga cu atât e mai opresiv statul.

Egalitatea e posibilă doar în urma opresiunii și-o explică foarte clar Lucian Boia în Strania Istorie a Comunismului Românesc.

Și cu povestea asta cu COVID19 statul a dovedit că încearcă oarecum să decidă și când trebuie să mori.

Altfel nu se explică obsesia pentru restricții absurde pe care 75% din populație oricum nu le respectă.

Ori asta e așa un fel de ironie a morții pentru că statul nu face absolut nimic să evite morții din alte cauze ci face tot posibilul să încurajeze treburile astea.

Uite treaba asta cu fumatul de exemplu.

Cum combate statul fumatul? Punând poze scârboase pe pachetele de țigări?

Cum ar trebui să combată fumatul? Simplu, să-i pună pe fumători să-și plătească tratamentele medicale pentru bolile cauzate de fumat din propiul buzunar, să le refuze asistența medicală gratuită și nelimitată chiar dacă plătesc asigurări.

La fel ar trebui să fie și cu bețivii sau obezii.

Dar e mai mișto și mai simplu să faci reclame la TV cu consumul de alcool, sare, zahăr și grăsimi sau să-i obligi pe producători să scrie pe ambalaje te miri ce în loc să arzi lichelele care n-au grijă de ele acolo unde le doare mai tare, la buzunar.

Problema de regulă vine în urma abuzului, iar ceea ce trebuie să prevină statul e fix abuzul.

Fix ăstia care de ani buni combat pasiv absolut orice cauză a morții s-au trezit să combată activ COVID19 cu restricții inutile și să le aplice fix acolo unde s-au dovedit efectiv ineficiente.

Și știți ce e mai deranjant din toată povestea asta?

Că de bine de rău riscul s-a mitigat, natura și-a urmat cursul, selecția naturală și-a văzut de treabă și lumea a devenit un loc la fel de sigur ca și în 2019.

Și v-o spune unul care a ieșit aproape zilnic din casă de la jumătatea lui aprilie 2020 și care a interacționat cu o grămadă de oameni și care a purtat mască fix cât a fost nevoie ca să nu ia amendă.

Câțiva dintre ăia care iau decizii au cam înțeles treaba asta și s-au decis să nu mai pună restricții deloc sau să nu mai fie așa de agresive.

Problema e că dintre cetățenii cu buletin și drept de vot sunt mulți care încă trăiesc în martie 2020 și care cer în continuare măsuri precum vaccinare cu japca sau sechestrare la domiciliu deși de câteva luni mor zilnic mai mulți în accidente rutiere decât de COVID19 cu sau fără restricții și cu sau fără vaccinuri.

E și asta un fel de ironie a morții nu?