Salariul minim al profesorilor …

Screen Shot 2015-07-09 at 07.23.16

… e direct proportional cu performantele elevilor?

In urma cu doua zile mi-a aparut in feed-ul de stiri un articol al EuropaPress in care se vorbea despre salariul minim al profesorilor spanioli, comparativ cu restul Europei.

Pentru a plasa mai bine in context comparatia asta a salariului la nivelul Europei, cei de la EuropaPress au facut un grafic pe care-l redau mai jos si care arata cat % reprezinta salariul minim al unui profesor din PIB-ul per capita:Screen Shot 2015-07-09 at 06.59.41

 

Astfel, din graficul de mai sus rezulta ca cei mai bine platiti profesori din Europa sunt cei din Muntenegru, unde un salariu minim reprezinta peste 180% din PIB per capita, urmati de cei turci cu peste 140% din PIB per capita, nemtii si spaniolii cu aproximativ 140% din PIB per capita si profesorii din Portugalia cu aproape 140% din PIB per capita.

Desigur cuantumul sumei incasate poate sa reprezinte o valoare mult mai mica intr-o tara decat in cealalta pentru ca suma in sine depinde pana la urma de PIB-ul tarii impartit la populatia respectivei tari, deoarece PIB per capita e de fapt un simplu indicator economic.

Chiar si asa din moment ce Romania se afla la coada clasamentului cu putin peste 40% din PIB per capita e cat se poate de evident faptul ca doar Lituania si Letonia au profesori mai prost platiti decat in Romania (sau poate ca nu).

De curiozitate am incercat sa aflu care-i PIB per capita in Romania si am dat peste cifra de pe anul 2013 ce situeaza Romania intre Bulgaria si Ungaria cu o valoare de $9.499,21:

Screen Shot 2015-07-09 at 07.15.22

 

40% din $9.499 inseamna $3.799,60 adica suma (minima) aproximativa pe care un profesor roman o castiga intr-un an. Iar asta inseamna undeva in jur de $316,63 lunar ce la cursul valutar de azi e sub 1300 de lei lunar. Evident vorbim de salarii brute (din care se retin si taxele pe care le percepe statul).

Am verificat si ce PIB per capita are Muntenegru, tara cu cei mai „bine” platiti profesori si am observat ca desi are un PIB per capita mai mic decat Romania, in Muntenegru un profesor castiga anual aproximativ $12.790,80 ceea ce inseamna de 4 ori mai mult decat un profesor roman:

Screen Shot 2015-07-09 at 07.23.16

 

Desigur, cifrele sunt irelevante adeseori pentru ca nu reflecta si performanta pe care o are sistemul de educatie dintr-o tara anume. Si totusi ma intreb daca cifrele astea, cel putin in Romania sunt direct proportionale cu performantele obtinute de profesori.

Rezultatele de la Bacalaureat au fost dezastruase de la an la an, iar de cele de la Testele Nationale si de metodologia repartizarii elevilor nici n-are sens sa vorbim. In mod normal calitatea unui profesor n-ar trebui sa fie data de gradele obtinute, de anii de experienta sau de ce-si trece el in CV ci de procentul de promovabilitate pe care-l au elevii sai. Si probabil ca si salariul primit de profesorul respectiv ar trebui sa fie calculat in functie de gradul de promovabilitate pe care elevii sai il au.

Actualizare: Apropo de salariu si performanta profesorilor, in Vaslui (da stiu, nici n-ar trebui sa ne mai mire) o profesoara de engleza nici macar nu poate pronunta alfabetul limbii engleze.