Un singur exemplu nu reprezinta un adevar absolut

Apropo de calitatea educatiei din Romania, citeam ieri pe https://adevarul.ro un articol din care am extras urmatorul paragraf:

Eduard Ştefan Grigoriciuc, un elev din Suceava, a reuşit să obţină media 10 la la examenul de Bacalaureat. Tatăl suceveanul lucrează în străinătate, astfel că afirmaţia lui Ioan Rus, fostul ministru al Transporturilor, care a arătat că din banii câştigaţi de români în diasporă ”copiii se fac golani şi nevestele curve” este încă o dată demontată de un exemplu autohton.

Astfel, ce inteleg eu atat din titlul articolului cat si din paragraful de mai sus e ca autorul n-are ce scrie si astfel asociaza performanta unui tanar cu un scandal mai mult sau mai putin relevant in contextul dat.

Spun asta pentru ca daca vorbim de sistemul de invatamant al unei tari, performanta acestuia nu-i data de un simplu elev si nici de 10 elevi ci de procentul elevilor ce obtin note peste 8 din totalul celor care dau un examen national si de gradul de promovabilitate in raport cu dificultatea examenului respectiv.

Tocmai de aceea, daca un elev oarecare a obtinut nota 10 (bravo lui) nu mi se pare relevant nici faptul ca tatal lui lucreaza in strainatate sau ca mama e casnica, la fel cum nu mi se pare sa aiba nici un fel de relevanta performanta obtinuta de elevul respectiv cu ceea ce spune un papagal politic.

Performanta unuia dintre zecile de mii de elevi ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate nu poate sa fie asociata cu toti pentru ca-i o performanta individuala si daca unul dintre ei a luat 10 nu inseamna ca toti elevii ce au tatal plecat la munca in strainatate sunt elevi de nota 10. La fel cum nu inseamna nici ca toti sunt analfabeti, semi-analfabeti, agramati sau golani. Desigur un procent dintre elevii cu parinti plecati la munca devin golani in timp sau renunta la scoala, sau au rezultate slabe pentru simplul fapt ca le lipseste unul din punctele de sprijin si ei nu pot sa acopere golul emotional cauzat de lipsa parintelui. Dar asta-i o alta discutie si implica o analiza mult mai vasta.

Mi se parea normal ca autorul sa faca o asociere intre ceea ce a spus un papagal politic si rezultatele unui examen national atunci cand se baza pe o statistica si avea niste cifre concrete privind numarul elevilor cu parinti plecati la munca in strainatate, numarul elevilor care au dat examenul de Bacalaureat (pentru prima data) dintre cei cu parinti plecati in strainatate si nu in ultimul rand numarul si procentul celor care au promovat examenul si evident si numarul si procentul celor care au obtinut note peste 8 din totalul elevilor cu parinti plecati la munca in strainatate.

Sa asociezi o performanta individuala cu un intreg colectiv mi se pare de o ipocrizie de nedescris si e la fel de irelevanta ca „mandria” pe care o afisam noi romanii adeseori pentru notele cu care Nadia Comaneci uimea lumea sportiva in vremuri apuse de mult timp chiar daca in ziua de azi n-avem nici macar sali de antrenament pentru tinerii care vor sa aleaga o cariera sportiva si care sunt nevoiti sa se antreneze cu echipamente rudimentare, in sali pline de igrasie si umiditate cu antrenori abuzivi si ipocriti.