Paradoxul logic

1889618

De ceva vreme in Spania exista o problema oarecum ignorata de multi. Regatul Spaniei e alcatuit dintr-o serie de comunitati autonome care sunt extrem de diferite si care din cand in cand isi declara „ura” fata de Spania.

Pana de curand cei mai vocali au fost bascii care prin atentate si asasinate au incercat sa convinga atat Spania cat si Franta sa le recunoasca independenta. Intr-un final si-au recunoscut infrangerea si au inceput sa se predea.

De indata ce s-au potolit bascii au inceput catalanii sa aiba pretentii secesioniste si sa faca fel de fel de demersuri institutionale in acest sens, demersuri ce vor culmina in 2017 (probabil) cu un referendum unilateral.

Evident ca intr-o lume ce tinde spre globalizare orice tentativa de secesiune sau unire devine de-a dreptul ridicola, totusi anumite patimi ii mana pe oameni intr-o rafuiala din care nu au mare castig nici macar pe termen lung.

Chiar si asa, daca in alte cazuri secesiunea era justificata cum a fost cazul in Kosovo unde exista oaresce persecutie si epurare etnica, in Catalunia toata treaba asta cu secesiunea e oarecum paradoxala si sfideaza orice logica.

In primul rand fiindca desi are o contributie consistenta la PIB-ul Spaniei, Catalunia are si cea mai mare datorie publica. Apoi dintr-un raport publicat zilele trecute de ministerul justitiei reiese faptul ca in Catalunia au avut loc in 2016 cele mai multe condamnari pentru coruptie, cam de doua ori mai multe decat in Andalucia ce s-a clasat pe locul al doilea. Dincolo de asta, un alt raport dat publicitatii recent spune faptul ca in anul 2016 in Catalunia au avut loc cele mai multe jafuri din intreaga Spanie.

Ori avand cea mai mare datorie publica, cei mai multi corupti si fiind locul unde se produc cele mai multe jafuri de ce ar vrea un om in deplinatatea facultatilor mintale sa muste mana care il hraneste? Datoria aia publica si coruptia se bazeaza in fond pe bani care vin de la centru si nu bani care se produc la nivel intern, ori daca se separa atunci datoria publica o sa ramana ca obligatie fata de creditori, iar coruptii or sa inceapa sa submineze productia interna.

Cu jafurile s-ar putea sa rezolve problema prin secesiune pentru ca jafurile sunt facute de cele mai multe ori de baieti de prin Balcani, iar secesiunea atrage dupa sine excluderea Cataluniei din Schengen/UE si echivaleaza cu expulzarea infractorilor fara ca acestia sa se mai poata intoarce asa usor.