Dreptul la monopol

M-am uitat oarecum amuzat la efectul pe care l-a avut patrunderea pe piata a unor servicii precum Uber sau AirBnb si mai ales la felul in care s-au raportat diversi indivizi la acest efect.

In ambele cazuri cei care aveau deja afaceri in domeniul respectiv, recte taximetristi si hotelieri s-au dat loviti si au invocat aspecte ce tin de fiscalitate si concurenta neloiala pentru ca evident dreptul individului de a adera la un fel de cooperativa nu exista, dar dreptul la monopol exista.

Foarte multa lume a invocat o serie de aspecte de natura fiscala si legala, aspecte ce au fost demontate foarte usor de expertii in domeniu.

Cand lucrul asta a esuat s-a trecut la amenintari, instigare si violenta pentru ca oamenii cu mintea ingusta nu pot sa poarte o batalie intr-un mod onorabil.

E drept ca in anumite tari unde regimul politic oscileaza intre democratie si totalitarism astfel de jucatori au fost eliminati de pe piata prin diverse decrete pentru ca deh! totul depinde de nivelul de influenta politica pe care-l are un sector sau altul.

Si probabil ca nu scriam pe subiect, daca nu aflam de curand ca aici in insula sectorul taximetristilor pregateste un boicot de amploare impotriva statului care a decis ca piata e libera si nimeni n-are dreptul la monopol asa ca s-a gandit sa introduca o serie de autobuze care sa mearga de la aeroport spre 5 zone turistice in timpul verii.

Dar sa revenim la taximetristi pentru ca despre ei e vorba. Mallorca primeste anual sase tipuri de turisti:

  • Cei care vin cu masina proprie pe ferry sau au masina parcata in aeroport;
  • Cei care vin cu vreun vas de croaziera, ferry sau avion si circula cu taxiul pentru ca-si permit;
  • Cei care vin cu ferry, vas de croaziera sau avion si folosesc transportul in comun;
  • Cei care vin si inchiriaza o masina pentru a putea sa umble in voie;
  • Cei care vin la prieteni sau apeleaza la prieteni ca sa fie luati/dusi la aeroport sau in port;
  • Cei care vin cu un pachet turistic si au inclus transportul pana la hotel si inapoi;

Astfel, dintre cele sase tipuri de turisti, un numar foarte mic alege sa plece cu taxiul de pe aeroport sau din port si foarte multi fac asta doar cand pot sa imparta cu cineva cursa sau doar daca n-au de ales pentru ca nu mai exista alternative de transport in comun.

In functie de zona in care trebuie sa ajunga, un turist sau un grup de turisti poate sa plateasca pe taxi cam cat ar da pe o noapte la hotel ceea ce in economia vacantei e destul de scump. Nu exista rechini si nici nu se trag tepe la cursele astea, dar vorbim de curse de minim 20 de km. de cele mai multe ori.

Cand oamenii au alternative iau autobuzul care ii duce in autogara/gara principala din Palma si de acolo iau alt autobuz sau  trenul catre destinatia dorita. Ceea ce face statul prin decizia de a introduce linii directe de la aeroport catre 5 zone turistice presupune sa elimine supra-aglomerarea de pe cursa intermediara si sa imbunatateasca de altfel serviciul si experienta turistilor.

Cursele astea urmeaza sa fie active doar in cursul zilei ceea ce inseamna ca toti cei care ajung dupa ora 21:00 or sa fie nevoiti sa ia taxiul spre destinatie sau macar spre autogara.

Ba mai mult eficientizarea sistemului prin introducerea de curse directe nu prea are cum sa strice piata taximetristilor pentru ca si pana in prezent, cei care voiau sa mearga cu autobuzul puteau sa faca lucrul asta si cei care voiau sa mearga confortabil intr-un taxi o faceau.

Dar e amuzant sa vezi cum o decizie care imbunatateste pe ici pe colo un sistem deja existent risca sa le puna in pericol dreptul la monopol al unora.