Cum se naste o conspiratie

girl-898358

Ieri, citind o serie de comentarii pe un site de stiri mi-am dat seama cam in ce mod se poate naste o conspiratie si mai ales cat de usor e lucrul asta.

Astfel, un individ e saltat de politie (aici in insula) cu noaptea in cap deoarece i-au facut unii plangeri ca si-ar exploata angajatii si ca n-ar avea totul in regula in ceea ce priveste businessul pe care-l are.

Intamplator il cunosc pe respectivul si stiu ceva mai multe detalii decat s-a dat la ziar. Totusi treaba asta cu exploatarea angajatilor e un subiect sensibil pe aici si cand apare cate un caz dinasta lumea se asteapta sa „curga sange”.

Cum cel in cauza este roman, primii care au sarit sa comenteze au fost cei care sunt impotriva migratiei. Niste fascisti xenofobi de care dai la fiecare articol despre vreo presupusa infractiune in care nu-i implicat unul de-al lor.

De cele mai multe ori astia sunt cei care ajuta stirea sa se viralizeze, mai ales daca faptele relatate in stire sunt de oaresce gravitate.

Apoi in urma xenofobilor vin egocentristii, aia care nu pot sa conceapa faptul ca unul de-a lor ar putea sa incalce legile statului adoptiv. Astia ori sustin ca-i stirea falsa ori ca scopul ei e doar ca sa denigreze si sa dea apa la moara celor dintai. Nu pot sa neg faptul ca in presa de multe ori se mai deformeaza realitatea si chiar si aici par sa existe o serie de neconcordante intre ce s-a dat la ziar si realitatea din teren, insa aproape totul pleaca de la un sambure de adevar si cand e vorba de o ancheta in derulare e bine ca totul sa fie privit cu oaresce prudenta.

Doar ca, daca cel despre care se scrie e ceva mai instarit decat media atunci cu siguranta o sa apara un comentator, sau o comentatoare care sa lanseze public bomba si anume ca respectivul are legaturi cu mafia pentru ca deh! cei cu IQ sub medie n-au cum sa conceapa vreodata faptul ca pot exista oameni cu IQ peste medie care sa faca bani (fie ei curati sau murdari) si pe cont propriu. De altfel insasi ideea stirii care vorbeste despre un individ si nu o retea elimina din start o astfel de posibilitate.

Si paranoia unui singur comentator n-ar constitui o problema chiar asa de mare, daca in 24 de ore nu s-ar transforma in paranoia altor 5-6 comentatori (cel putin).