Oamenii cu informatii de interes national

1891683

Citisem zilele trecute declaratia data de Adrian Tutuianu pe tema vacantei in care au fost Sebi Ghita si generalul Coldea si am vazut zilele astea ca alti generali ai SRI si-au peterecut vacantele cu alti indivizi despre care Tutuianu spune ca sunt oameni cu informatii de interes national.

Nu am inteles prea bine de ce s-a mers pe ideea de conspiratie in cazul asta de la bun inceput, insa treaba e mult mai simpla si mult mai lesne de inteles. Eu am inteles inca de cand a dat Sebi Ghita informatia respectiva cam cum sta treaba, motiv pentru care am si spus faptul ca spune si o serie de adevaruri.

Dar s-o luam cu inceputul.

In ziua de azi activitatea SRI nu se bazeaza doar pe instalatul de microfoane si filaj pentru ca orice serviciu secret se bazeaza in primul rand pe informatii venite din randul oamenilor care nu sunt agenti ai SRI.

Pe vremuri de mult apuse, Securitatea te lua de pe strada, te batea bine de multe ori si te ameninta ca te baga dupa gratii sau ca-ti violeaza nevasta daca nu-i torni pe colegii de servici. Nu turnau toti, doar cei „alesi” ca sa toarne, oameni lipsiti de scrupule ce de cele mai multe ori erau filati si intimidati in prealabil.

Dupa revolutie incet si sigur vremurile s-or schimbat si SRI a inteles ca nu mai poate scoate informatii pretioase cu amenintari si batai, motiv pentru care s-a adaptat si s-a asigurat ca agentii l-or (recunoscuti sau nu) se imprietenesc cu cine trebuie pentru a putea obtine informatii.

Ori un om ca Ghita ce in urma cu ceva vreme era cel dintai IT-ist al tarii reprezenta pentru SRI o vaca de muls. Nimeni altul nu putea sa fie mai potrivit pentru a da informatii din institutii decat omul care le furniza softul. In cazul in care nu stiati, mai toate softurile astea de pe la institutii au un sistem de control de la distanta prin care cel care a facut softul poate sa obtina acces la calculatorul pe care ruleaza softul in vederea corectiei unor erori sau realizarea unor actualizari.

Numai ca accesul asta e cu doua taisuri pentru ca el poate sa fie folosit si pentru spionarea oamenilor din respectivele institutii.

Tocmai de aceea Sebi Ghita era un om cu informatii de interes national si se imprietenise SRI-ul cu el. Nu am nici cel mai mic dubiu asupra faptului ca numirea lui in comisia de control a SRI a avut un dublu rol. In primul rand numirea asta trebuia sa-i confere lui Ghita un fel de dovada de loialitate din partea SRI pentru ca Ghita sa inteleaga ca intre el si Coldea e intr-adevar o prietenie. Apoi aceeasi numire avea drept scop sa-i scape pe aia de la SRI de niste dureri de cap din partea parlamentului. Cu Sebi Ghita in comisia SRI nu aveau doar un cal troian care sa-i informeze ce anume se discuta ci si un partizan care putea sa incline balanta in favoarea lor la nevoie.

E cat se poate de clar ca Ghita nu era singurul om cu informatii de interes national. Ca el sunt mii sau zeci de mii de indivizi care ofera SRI-ului informatii pretioase, dar Ghita era una dintre putinele gaini cu pui de aur.

Probabil ca va intrebati de ce a inceput sa toarne Ghita din exil si sa dea din casa. Pai pus sub spectrul puscariei si vazand impasibilitatea pe care o au prietenii sai de la SRI in cazul asta Ghita si-a dat seama c-a fost folosit ca un ciorap si apoi aruncat la gunoi.

Nu poate sa recunoasca lucrul asta fiindca are si el un orgoliu si nu are nici macar dovezi care sa-l ajute pentru ca SRI a lucrat atat de meticulos incat l-a facut pana si pe el sa creada in prietenia lor. Asa ca a aruncat in spatiul public povestea asta cu binomul si a sugerat ca nu e decat victima unei conspiratii. Nu-i nici primul si nici ultimul care face lucrul asta. Un numar foarte mare de infractori se ascund dupa fusta nevestei in astfel de situatii.

Iar SRI face fix ceea ce trebuia sa faca intr-o astfel de situatie. Declara ca face ancheta interna (de parca nu se stia care-i legatura lui Sebi Ghita cu SRI), recunoaste faptul ca generalul Coldea a fost in „concediu” cu Ghita, dar mentioneaza ca n-a fost pe banii lui Ghita, deci nu putem vorbi de coruptie mai ales ca exista acte doveditoare si il trece in rezerva pe Coldea fiindca omul si-a incheiat misiunea si merita si el o pensie si un post de consilier pe vreundeva.

Apropo, daca vi se pare ceva gresit in treaba asta sa stiti ca nu-i asa pentru ca orice serviciu de informatii se bazeaza strict pe aceleasi metode. Pana si tablagii au cate un informator de prin ghetou care le da ceva ponturi din cand in cand si-si cumpara oarecum libertatea facand lucrul asta.