Logica romaneasca

Screen Shot 2015-05-07 at 06.47.46

Aseara citeam un articol sugestiv la Zoso, articol pe marginea caruia am si comentat in postarea originala. Ideea lui Zoso era relativ simpla si anume ca romanii nu stiu sa-si planuiasca din timp un concediu, si astfel ajung sa se planga de faptul ca pe afara e scump si ca la Mamaia e si mai scump si e mizerie.

Pentru a se face inteles da drept exemplu o serie de oferte de cazare din Dubai cel mai probabil fiindca in general perceptia in Romania e ca Dubai e cel mai scump loc de pe pamant si nici unul nu si-ar permite sa mearga acolo. Asocierea in acest caz se baza pe faptul ca un sejur de 7 zile in Dubai poate costa si 400 de euro, comparativ cu tarifele si calitatea oferita de litoralul romanesc.

Numai ca logica infecta de roman prost educat nu se prea impaca cu mesajul transmis de articol fiindca romanul are obiceiul sa dea drumul la gura (sau la degete pe tastatura) doar citind printre randuri si fara ca sa-si lase creierul sa proceseze informatia primita. Mai rau e ca un comentariu lipsit de logica si inteligenta e si apreciat masiv, ceea ce denota pana la urma cat de inteligenti sunt si cititorii care nu comenteaza:

Screen Shot 2015-05-07 at 06.47.20

Astfel, fara nici o legatura directa cu ideea transmisa de articol, primul comentator decide sa se explime liber si sa asocieze tarifele mici cu temperaturile de 50 de grade la umbra. Adevarul e ca o astfel de asociere mi se pare destul de normala venind din partea unuia care probabil s-a nascut si a crescut intr-o Dacie 1310 sau vreun Aro fara aer conditionat si care probabil n-a pasit in viata lui in incinta unui spatiu cu temperatura controlata. Intr-adevar in Dubai e cald, si in Egipt e cald, si in Tunisia si chiar si in Spania e cald vara, dar asta nu i-a oprit pe cei care au vrut sa-si faca un concediu intr-una din tarile respective sa mearga acolo.


Screen Shot 2015-05-07 at 06.47.46

 

Alt comentariu, alta poveste. Pentru unu’ care probabil n-a pasit in viata lui pe o plaja curata si n-a facut baie in apa de mare fara PET-uri, absorbante si mai stiu eu ce mizerii sa mergi la Dubai la 3 stele e ca si cum ai dormi intr-un cort in groapa de la Glina.

Si pana la urma are dreptate omul nu?

Pai daca asa arata o baie intr-un hotel de 3 stele in Mamaia (Hotel Caraiman)

iar asa arata o baie intr-un hotel de 3 stele in Dubai (City Star Hotel)

cu siguranta sa te cazezi la Glina-i mai luxos. Pana la urma nu ma mira atitudinea individului pentru ca asta-i pana la urma o trasatura caracteristica a romanului invidios care merge pe principiul ala cu vulpea care daca n-ajunge la struguri zice ca-s acri.

Mesajul articolului original era relativ simplu si usor de inteles. Oricine si-ar putea permite o vacanta decenta oriunde in lume. Conditia e sa-si planuiasca vacanta si sa aleaga pachetul turistic in avans pentru a prinde oferta cea mai buna.

In Mallorca de exemplu nemtii vin an de an la 3-4 stele cu zborul si cele 3 mese incluse pentru 350-400 de euro pe 7 zile. E drept ca de cele mai multe ori sunt nemti care-si planuiesc si platesc vacanta si cu doi ani in avans, numai ca pe roman nu-l putem compara cu nemtii fiindca el nu gandeste in avans. De fapt nu prea gandeste ca asa a fost „dresat” sa nu gandeasca.