Oamenii vor dictatura

1888204

Cum iti dai seama ca oamenii vor literalmente dictatura si ca s-au saturat de democratie?

Pai e relativ simplu. E suficient sa analizezi felul in care aleg sa-si exercite dreptul cel mai democratic, votul.

Cand majoritatea celor care au drept de vot nu merg la vot pentru ca ei considera ca nu au alternative si nu se simt reprezentati de niciun partid politic inseamna ca acestia vor dictatura si ca s-au saturat de democratie.

Fara niciun fel de sarcasm sau ironie o spun sincer ca de fiecare data cand citesc vreo postare pe undeva – in ceea ce priveste USR-ul, noul partid al lui Ciolos sau orice alta posibila alternativa viabila sub forma unei aliante – in care oameni care n-au votat la ultimul scrutin si poate nici la cel dinaintea lui spun ca orice alternativa nu e viabila imi dau seama ca singurul lucru care ar putea sa-i multumeasca e dictatura.

Cand doua sau trei decenii oamenii nu voteaza motivand ca nu au alternative (sau ca indiferent daca voteaza sau nu, oricum or sa castige tot ailalti) desi acestea nu intarzie sa apara e cat se poate de evident ca nu le place democratia si ca ceea ce vor de fapt e dictatura si cam atat.

Nu prea e OK sa-ti permiti sa critici un nou partid politic in baza unor criterii ce nu tin de politica sau de performanta politica a membrilor ci mai degraba de viata personala a acestora. Bine, e inca democratie, ai dreptul sa critici, dar nu mi se pare normal ca unul care n-a votat la ultimul scrutin pentru ca n-a avut alternativa sa spuna ca n-o sa voteze cu Ciolos pentru ca si-a cumparat fes de 40 de euro de la suedeji si s-a dus sa protesteze acolo in piata in loc sa poarte un clop morosenesc. E cat se poate de clar ca oameni care se leaga de astfel de aspecte pentru a motiva absenta la urmatorul scrutin sunt oameni care nu vor alternative democratice ci dictatoriale, iar asta e destul de ingrijorator.

In alta ordine de idei mi se pare perfect normal ca unul care a fost la vot si care are alta viziune politica sa comenteze si sa contrazica doctrina noului partid pe principii ideologice, cum uneori face Ice.

Si nu e ca se intampla exclusiv in Romania pentru ca se intampla cam peste tot in lume. In Filipine, votandu-l pe Duerte au dat democratia pe dictatura. E drept ca nu e modelul dictatorial clasic cu care ne-am obisnuit, dar e destul de aproape. In SUA cu Trump nu sunt foarte departe de conceptul asta, iar in contextul dat rata de aprobare a lui Trump in randul populatiei a depasit 50%, ceea ce efectiv imi confirma teoria.

Ceea ce nu par sa inteleaga multi, din pacate, e ca intre o dictatura a minoritatii si un regim exclusiv autoritar e o linie foarte subtire.