Marketingul bazat pe frica

Screen Shot 2016-07-02 at 17.00.13

Probabil ca cea mai usoara metoda de a convinge un om e sa-l faci sa-i fie frica in vreun fel sau altul.

Vad o sumedenie de reclame la TV care mizeaza pe frica, in special cele ce privesc servicii medicale sau medicamente. De fapt in general reclamele cele mai intruzive se impart in doua, cele care mizeaza pe frica si cele care mizeaza pe complexarea oamenilor (in special a femeilor).

Pe net povestea nu-i prea diferita pentru ca majoritatea reclamelor online la diverse produse si servicii sunt la fel de inselatoare sau poate chiar mai inselatoare decat la TV pentru ca la TV exista totusi o reglementare in ceea ce le priveste.

Unul dintre servicile online ce apeleaza direct la frica e VPN-ul pe care aproape toti furnizorii il prezinta drept un serviciu care te protejeaza sa nu te ia militia si nu un serviciu care-ti ofera o oarecare securitate a datelor. Utilizarea unui VPN nu ofera doar anonimitate. De fapt ofera anonimitate pana la un punct pentru ca cine vrea sa obtina indicii privind IP-ul real al unui utilizator VPN o poate face cu metodele si accesul potrivit.

Utilizarea unui VPN poate sa aiba si alte motivari decat anonimitatea, precum criptarea datelor pentru a evita orice posibil spionaj intre tine si ISP, utilizarea unui IP static ce nu apare in niciun blacklist si astfel nu-ti influenteaza trimiterea de emailuri in niciun fel, combaterea unor metode de marketing intruziv ce se folosesc de geolocatie etc.

Desigur, desi exista o sumedenie de avantaje si intrebuintari, majoritatea furnizorilor de servicii VPN baga placa cu anonimitatea si cu parnaia si atunci cand intri pe un site ce vinde servicii de VPN ai sansa sa dai peste o reclama de genul celei de mai jos:

Screen Shot 2016-07-02 at 17.00.13

Am intrat pe siteul lor urmand un link de la ceva oferta. Nu fiindca aveam nevoie de VPN pentru ca de obicei daca am nevoie imi dau deploy singur la unul ci din curiozitate fata de oferta pe care am vazut-o. De indata ce am intrat pe site, sistemul lor de geolocatie m-a identificat dupa IP, a vazut ca sunt in Spania si mi-a afisat un mesaj prin care ma anunta ca Mariano Rajoy (actualul prim ministru spaniol pentru necunoscatori) impreuna cu alti oficiali pot sa-mi retina datele de navigare pana la 1 an.

Ei bine spre deosebire de ei eu stiu foarte bine ca atunci cand am semnat contractele pentru internet, telefonie fixa si mobila mi-am dat acordul ca date privind convorbirile si traficul de internet sa fie stocate pentru perioade de pana la 7 respectiv 1 an si pentru mine nu-i nicio noutate. Dincolo de asta daca n-ai nimic de ascuns astfel de legi n-ar trebui sa te afecteze in niciun fel.

Dar desigur reclama asta nu mi se adreseaza mie, ci acelor care cred ca intrand pe un anumit site comit o ilegalitate si care cred ca 90% din ceea ce se intampla pe internet reprezinta in fond ilegalitati, motiv pentru care au impresia ca utilizarea unui VPN o sa-i protejeze la fel cum crede un jefuitor de banci ca-l protejeaza cagula, cand el de fapt lasa suficiente indicii ca sa fie localizat rapid.

Numai ca, atunci cand fiecare utilizator de internet e in sinea lui un mic hacker, astfel de reclame merg la sigur…