Cea mai absurda reprezentare a hackerului

landscape-1446570700-hacker

Suntem o societate bazate exclusiv pe stereotipuri si astfel ne este imposibil sa gasim o asociere corecta si concreta a unor categorii de oameni pe care le definim fie tot pe baza de stereotipuri fie prin prisma unei anumite abilitati.

Probabil ca cea mai absurda dintre ele e reprezentarea hackerului astfel:

landscape-1446570700-hacker

Conform stereotipurilor moderne un hacker e unul care poarta camasa, cravata si cagula asemeni unui gangbanger ce intra cu pistolul in magazinul de la colt ca sa fure incasarile. Ba mai mult el lucreaza pe un laptop no-name si se uita in el de parca ar avea dioptrii atat de mari incat nici ochelarii aia gen fund de borcan nu-i sunt folositori. Cel mai trist in povestea asta e ca majoritatea siteurilor de IT & C si servicii derivate folosesc imagini similare pentru a ilustra intr-un fel sau altul ca-i vorba despre un hacker sau despre hacking.

Ori cand nisa pe care activezi se adreseaza unora care au habar cu ce se mananca ceea ce ai scris in articol de ce n-ai pune drept imagine reprezentativa ceva mult mai specific subiectului si te-ai lasa dus de val alegand o imagine ce reprezinta un stereotip si ce asociaza in mintea cititorului hackingul cu jefuirea de banci, chiar daca in articolul pe care l-ai scris se vorbeste de vreo vulnerabilitate sau de vreo demonstratie logica a unor concepte si nu de o infractiune propriu-zisa?

Iar stereotipuri dinastea exista cu duiumul. De la pustanul cu cosuri, ochelari si parul ravasit care reprezinta tocilarul (sau mai bine zis geniul), la corpul plin de muschi si uns cu ceva crema maro ce reprezinta sanatatea, sau duduia la 40 kg. cu silicoane si photosopata pana in panzele albe ce defineste frumusetea.

Toate astea nu fac decat sa prezinte fiecarui om o serie de idealuri pe care nu le poate atinge niciodata si de asemenea o serie de pre-conceptii absurde si deceptionante. Ba mai mult dovedeste cat de bolnava este societatea in care traim, dupa cum bine zicea Ice.