Libertatea mea sa nu fie egala cu a ta?

libertatea

In ultimele doua saptamani am asistat la doua abordari diferite privind libertatea de exprimare. Prima abordare a fost cea a impactului legii lui Dragnea, lege care in fond era redundanta si care pe langa faptul ca reitera articolul 30 din Constitutia Romaniei si largea cadrul de interdictie mai si simplifica procedura de pedeapsa.

Desigur, multi s-au inflamat pe tema asta, desi era lesne de inteles ca legea asta ca si multe altele e neconstitutionala si contravine drepturilor omului. Si mai toti care n-au prea inteles cum e cu legea asta s-au razboit pentru o noapte cu administratorii paginii de Facebook a lui Dragnea, pentru ca in ziua urmatoare sa se proclame invingatori, desi n-am putut sa inteleg si sa percep ce anume au castigat si de ce ‘au castigat’ tocmai in cazul legii respective, in timp ce parlamentul a adoptat si continua sa adopte o sumedenie de alte legi ce ingradesc multe alte drepturi si ce prevad o sumedenie de noi obligatii.

In opinia mea, desfasurarea evenimentelor in cadrul „legii defaimarii” nu dovedeste decat ca dincolo de siteurile manipulatoare, exista pe Facebook o serie de formatori de opinie care au rolul de a ghida masele intr-o directie sau alta pentru a servi anumitor jocuri politice. Altfel nu pot sa explic de ce imediat dupa ce doua-trei nume mai importante de pe Facebook au dat tonul s-a umplut pagina lui Dragnea de injuraturi sau a pierdut Iohannis cateva likeuri, insa  nu s-a putut obtine inca tragerea la raspundere a celor vinovati pentru moartea copilasilor din spitalele Romaniei.

E de-a dreptul uimitor cum, acei oameni de Facebook care nu mai dorm noptile de grija tarii pot sa emita opinii si mai ales indemnuri la ‘lupta’ de clasa cu lichelele din politica, dar nu pot sa responsabilizeze aceeasi urmaritori pentru a face din Romania o tara cu adevarat mai buna.

De fapt vorbim pana la urma de ticalosie si nimic mai mult. Si ca tot am adus in discutie problema ticalosiei sa lamurim putin si problema cu evacuarea televiziunilor lui Voiculescu.

Dupa cum scria Rares Bitu ieri, Klaus Iohannis nu-i nici pe departe prost, chiar daca dupa declaratiile facute multi il considera ca un prost ce-i manipulat de Mihalache si interesele parnaiasului Voiculescu. Despre Klaus Iohannis pot spune cel mult ca-i ticalos si ca isi joaca destul de bine cartea.

Ce? Vreti sa spuneti ca n-ati stiut ca Iohannis poate sa fie si ticalos? Pai ce? A existat cumva vreun politician in istoria post-decembrista a Romaniei care sa nu dea dovada de ticalosie intr-un anumit punct al carierei sale politice? Normal ca n-a existat, pentru ca prima conditie care ti se impune atunci cand aspiri la o functie in partid este sa dovedesti cat esti de ticalos.

Si totusi ce m-a frapat in povestea cu antenele lui Voiculescu a fost usurinta cu care onlineul romanesc a raspuns la apelul dat de aceleasi persoane care „luptau” impotriva lui Dragnea si s-au grabit sa-i dea lui Iohannis dislike pentru ca atunci cand a fost intrebat si-a permis luxul de a raspunde.

Nu simpatizez deloc cu Iohannis pentru ca intamplator, articolele de pe aici stau marturie in privinta smenurilor pe care le-a facut de-a lungul anilor ca primar la Sibiu, insa nu pot sa nu fiu uimit cum oameni care saptamana trecuta „luptau” pentru libertatea lor de exprimare s-au trezit ofensati de faptul ca Iohannis sau Ciolos s-au folosit de libertatea lor de a-si emite o opinie pe un subiect care ii priveste intr-un fel sau altul. Si mai uimit sunt cum „formatorii” de opinie de pe Facebook instiga mai degraba la retrasul likeurilor de pe pagina lui Iohannis, de parca lucrul asta are in fond vreun impact sau vreo utilitate.

Ba mai mult nu pot sa inteleg de ce atatea minti luminate de pe Facebookul si din media romaneasca refuza sa inteleaga faptul ca ceea ce fac Ciolos si Iohannis n-are decat rolul de a aplica proverbul american: „Keep your friends close and your enemies closer”.

libertatea

foto via ImguR

Pana sa emita o declaratie de impartialitate, pe care a fost nevoit mai apoi s-o justifice pe pagina lui de Facebook ca sa inteleaga si ultimul prost cu internet in batatura, Ciolos si guvernul lui de tehnocrati a fost terfelit aproape seara de seara inca dinainte de investitura de catre slugile lui Voiculescu.

Despre Iohannis nici n-are rost sa mai vorbim, e suficient sa ne uitam ce s-a intamplat in campania electorala si cum a fost prezentat Iohannis de catre televiziunile lui Voiculescu ca sa intelegem de ce anume a ales sa joace cartea impartialitatii si favoritismului vadit in aceasta situatie.

Pentru guvernul Ciolos urmeaza asumarea unor decizii destul de potrivnice intereselor de partid si in cazul asta Ciolos si ministrii lui au nevoie de incredere si susinere, iar telespectatorii antenelor sunt masa de manevra perfecta pentru consolidarea pozitiei.

In schimb pentru Iohannis urmeaza deznodamantul privind casa din centrul Sibiului si daca va pierde casa respectiva are nevoie ca impactul de imagine sa fie minim, iar atragerea pupincuristilor de la antene de partea lui e mana cereasca pentru a minimiza consecintele.

Si totusi, chiar si asa, la fel cum noi toti avem dreptul la libera exprimare pe marginea unui subiect, si Ciolos, si Iohannis si oricine altcineva are dreptul sa-si emita o opinie pe subiect fara ca noi sa ne auto-sesizam si sa-l punem la zid pentru opinia lui pentru ca din moment ce nu incalca articolul 30 din Constitutia Romaniei nu putem sa-i impunem nicio norma morala si nici sa-l acuzam de altceva decat eventual de ticalosie.

Evacuarea antenelor se va duce la bun sfarsit mai devreme sau mai tarziu indiferent ce zice presedintele sau premierul si era o chestie previzibila de cam multa vreme. Si da, evacuarea antenelor e necesara pentru recuperarea prejudiciului creat de Voiculescu, insa in momentul in care se pune in functiune evacuarea nu e normal sa li se intrerupa sau sa li se saboteze in vreun fel emisia.

Chiar daca nu ne convine ceea ce dau pe post, chiar daca manipuleaza si dezinformeaza, atat timp cat nu-i dovedeste nimeni ca incalca in vreun fel articolul 30 din Constitutia Romaniei, legea audio-vizualului sau codul deontologic al jurnalistului, au drept sa emita pe post tot ceea ce vor ei sa emita. Sau nu pentru lucrul asta v-ati razboit cu Dragnea?