Legea defaimarii

bubble-for-speech-made-of-grass_G1yPXRIO_L

De vreo doua zile arde internetul si paranoicii se dau de ceasul mortii ca Dragnea o sa le interzica Facebookul. Glumesc desigur, insa intr-adevar daca citesti ce se posteaza ai zice ca 9 din 10 articole prezinta o isterie in masa pe tema asta.

N-am sa intru in discutii procedurale. O lege adoptata poate sa duca pana la dizolvarea parlamentului in anumite circumstante si inainte ca legea sa intre efectiv in aplicare ea trebuie promulgata de presedinte si daca e atacata la Curtea Constitutionala trebuie sa treaca de curte. Discutia e mult mai ampla pe subiect si n-are rost sa imi bat eu capul sa explic nimanui.

Doar ca vreau sa spun un singur lucru. O lege adoptata de parlament nu poate veci sa terfeleasca Constitutia Romaniei si drepturile fundamentale prevazute de constitutie:

CAPITOLUL II
Drepturile şi libertăţile fundamentale

ARTICOLUL 30

Libertatea de exprimare

(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.

(2) Cenzura de orice fel este interzisă.

(3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.

(4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.

(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.

(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.

(7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

(8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

bubble-for-speech-made-of-grass_G1yPXRIO_Lfoto via GraphicStock

Cine e suficient de destept intelege din cele scrise mai sus ca anumite limitari de exprimare din legea lui Dragnea erau deja cuprinse in articolul 30 din constitutie si ca Dragnea nu face decat sa creasca amenzile in speranta ca poate sa controleze sau sa previna anumite articole. Ce omit multi e ca legea respectiva are efect pe teritoriul Romaniei si cum serverele Twitter, Facebook etc. sunt in afara Romaniei orice incercare de a suprima ceva postat pe Facebook e inutil. Facebook si orice alta companie nu face publice date personale decat in urma unui ordin judecatoresc si cu dovada clara a comiterii unei infractiuni. Asa ca daca taranu’ Liviu Dragnea din Teleorman vrea ca Facebook sa-i dea datele mele pentru ca l-am facut taran public poate sa-si puna pofta in cui ca n-o sa-i dea nimeni nimic pe ochi frumosi. Si chiar daca i-ar da, as putea bine mersi sa comentez si sa scriu cu VPN sau cu vreun proxy ultra-securizat si astfel n-ar obtine prea multe informatii decat un IP care nu duce nicaieri si nu se asociaza cu niciun nume.

Unde mai pui ca Articolul 19 al Declaratiei Drepturilor Omului suna cam asa:

Orice om are dreptul la libertatea opiniilor si exprimarii; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.

In concluzie dragi romani reveniti la telenovelele turcesti si lasati paranoia deoparte ca la ce comentarii xenofobe, homofobe si pline de ura faceti pe la gazete, incalcati constitutia in mod flagrant zi de zi. Noroc ca n-are nimeni timp sa se ocupe de voi ca s-a cam desfiintat securitatea si a crescut infractionalitatea in alte domenii.