Una cu oamenii „anti”

activists-protestors-with-placard-signs-protesting_zyy72P8O_L

In ultima decada s-a umplut lumea de oameni „anti”. Exista o sumedenie de miscari dinastea „anti” si fiecare isi atribuie „studii” in domeniu care sa le sustina fundamental. Nu vreau sa intru in discutie pe marginea acestor „studii” si a „specialistilor” care le gireaza, insa vreau sa mentionez o scurta idee care explica oarecum de ce s-a ajuns aici.

De la habotnicul anti progres si cercetare, la duduia anti-vaccin, sovinul anti refugiati si globalizare, la cei care se declara ierbivori sau hipsterul cu 12 clase ce vrea sa manance fara E-uri toti sunt anti deoarece se tem profund de moarte si mai ales se tem sa piarda lucrurile de valoare pe care le au.

Ce nu pot oamenii astia sa inteleaga, pentru ca sunt incapabili si nu fiindca refuza, e ca in timp ce viata e relativa moartea e o certitudine si astfel, indiferent cata zama de radacini ai manca, indiferent la cate mitinguri de boicotare a cardurilor de sanatate, a venirii refugiatilor sau a unor tipuri de alimente ai participa, mai devreme sau mai tarziu atat tu cat si familia ta veti muri.

Cum totul e relativ si aparent aleatoriu in viata, s-ar putea ca oamenii astia sa aiba un ghinion suficient de mare incat moartea sa-i ia la misto si sa-i faca victime ale proprii lor ignorante.

Nu pot sa nu ma intreb oare la ce-i poate folosi unuia faptul c-a mancat toata frunze si tulpine sau alimente fara E-uri dac-a murit de tanar calcat de vreo masina in timp ce se lauda pe Facebook de pe ultimul model de iPhone cu cat de cool e el cu stilul lui de viata? La fel, nu pot sa ma intreb la ce i-ar folosi unei mame boicotarea vaccinurilor de frica autismului, atunci cand copilul ii moare in spital dupa ce s-a infectat cu E.Coli datorita faptului ca ma-sa i-a pregatit mancarea dupa ce s-a cacat si nu s-a spalat pe maini? Si nu in ultimul rand ma intreb oare la ce i-ar folosi habotnicului sovin ignorarea si boicotarea progresului si a stiintei sau ingradirea granitelor tarii cu garduri imense ca sa nu intre strainii in tara, cand moare de tanar injunghiat la betie de un alt habotnic sovin, neaos si credincios la fel ca el, nu de bombele si AK-urile musulmanilor?

activists-protestors-with-placard-signs-protesting_zyy72P8O_LActualul stil de viata, impus si sustinut de majoritatea societatii este rezultatul sistemului de valori pe care noi ca specie nu l-am creat. Astfel, calitatea hranei pe care-o mancam a scazut in momentul in care pentru a ne construi o casa mai intalta si impunatoare decat a vecinului am vandut capra, oaia si vaca si am ales sa cumparam de la butic ceva ce pana de curand produceam acasa, sau atunci cand am ignorat producatorul local ce vindea mai scump roadele muncii sale pentru a ne putea cumpara beamveul detinut anterior de-o batrana ce facea piata odata pe saptamana si manca mai sanatos decat noi, pentru ca nu degeaba a ajuns la 95 de ani.

Nevoia de imunizare a venit  atunci cand ne-am dovedit incapabili de a trai o viata ale carei valori morale primordiale sunt civilizatia si igiena. Datorita indolentei si iresponsabilitatii noastre in ceea ce priveste reciclarea deseurilor si propia igiena ne-am transformat mediul inconjurator in adevarate focare de infectie care ne pun in pericol cu fiecare adiere de vant. In fond, ne imunizam pe noi si copiii nostri impotriva unor virusi si bacterii a caror transmitere si existenta putea sa fie eradicata printr-o igiena exemplara. Exista de altfel suficiente tari in care anumite vaccinuri, precum cel impotriva tuberculozei nu se mai administreaza de mai bine de un deceniu datorita faptului ca boala a fost eradicata la propriu.

Si nu in ultimul rand datorita lacomiei noastre am creat o societate bazata pe invidie si ura, iar invidia si ura reprezinta de fapt bazele fundamentale ale fiecarui conflict. Societatea asta pe care am creat-o si pe care-am alimentat-o atatea mii de ani reprezinta in fond motivul pentru care am ajuns sa avem acest stil de viata, aparent nociv si riscant.

Nu vreau sa fac in niciun fel vreo pledoarie pentru auto-exilarea in padure si supravietuirea ca acum 5000 de ani fara sa producem deseuri anorganice, ci vreau sa lamuresc faptul ca traim intr-o societate imperfecta, creata de noi dupa ‘chipul si asemanarea’ noastra si singura optiune viabila e sa incercam sa ne adaptam ei pentru a nu ajunge din nou in situatia de a ne extermina unii pe altii cum s-a mai intamplat de cateva ori de-a lungul istoriei.

Probabil ca-i cool sa fi „anti”, si probabil ca unora le confera satisfactia personala de care au nevoie. Eu unul consider ca pot sa fiu cool si fara sa fiu „anti” atat timp cat cantaresc cu celeritate orice informatie la care am acces.