Jocul periculos al Rusiei, de care nu vorbeste nimeni

Timp de doua zile s-a umplut internetul autohton de glume pe seama accidentului din stramtoarea Bosfor unde un vas care transporta oi romanesti s-a ciocnit cu un vas militar rusesc, iar in urma impactului vasul rusesc s-a scufundat.

De la diversi anonimi pana la adevarati formatori de opinie, cu totii au dat share la glumele astea sau chiar au inventat glume, undeori de-a dreptul proaste pe subiect.

Nu stiu daca le-am vazut pe toate, insa ce stiu e ca n-am gasit niciun motiv ca sa dau share sau sa scriu ceva despre neamul romanesc cu ai sai falnici viteji de pe online care uite au invins Rusia si la umor, nu doar la batalii navale.

Sper c-ati sesizat ironia pe care am vrut s-o fac.

E drept ca m-am amuzat si eu la glumele astea, insa nu le-am dat atata importanta precum observ ca fac multi altii.

Si nu le-am dat importanta pentru simplul fapt ca accidentul respectiv ilustreaza la perfectiune jocul periculos pe care il face armata rusa in Marea Neagra si posibil in alte zone ale globului.

Exista deja de multa vreme anumita tehnologie, care mai e si obligatorie pe deasupra, care are scopul de a evita astfel de coliziuni prin emiterea unui semnal. Numai ca militarii rusi au dezactivat cu buna stiinta transponderul care emite un astfel de semnal pentru a se asigura ca ajutati de ceata vor ramane nevazuti.

Probabil ca-i o tactica militara buna si apreciata pe vreme de razboi, insa Marea Neagra si Stramtoarea Bosfor nu sunt teatre de operatiuni pentru niciun razboi.

Asa ca ganditi-va ca in locul vasului cargo ce transporta oi putea sa fie un vas de croaziera (sau vreun ferry plin de pasageri), iar coliziunea sa se faca de asa natura incat sa provoace scufundarea vasului de croaziera provocand zeci sute sau poate chiar mii de victime.

Pana la urma Bosforul e o zona cu un intens trafic maritim si e cat se poate de evident faptul ca jocurile iresponsabile ale rusilor pot sa cauzeze oricand o tragedie.

Doar ca n-o sa va spuna aproape nimeni lucrul asta ca sa-l constientizati si abia apoi sa va tineti de glume pe subiect.