In curs de dezvoltare

Am vazut mai devreme pe Facebook o postare despre statiunea Ranca ce incepea cu clasicul: "… in curs de dezvoltare".

Aparent in Romania orice e in curs de dezvoltare, de vreo 30 de ani. Fie ca vorbim de o comuna infecta cu primar si consilieri ticalosi, fie ca vorbim de o statiune turistica unde de bine de rau s-au facut investitii, de vreun municipiu resedinta de judet sau chiar de capitala tarii. Totul e in curs de dezvoltare peste tot.

Ce vrea sa zica treaba asta cu "… in curs de dezvoltare"?

Pai poate ca vrea sa sugereze faptul ca in Romania nu prea exista canalizare si astfel in orice localitate mai spalata ajungi tot gasesti o casa cu buda in fundul gradinii si o strada fara canalizare. Apoi poate mai vrea sa sugereze si ideea ca exista de 14 ori mai multi kilometri pe drumuri de pamant decat kilometri de autostrada si de ce nu faptul ca exista atat de multi prosti in fiecare localitate incat isi scot covoarele din casa si acopera cu ele noroaiele cand trece vreun popa mai important.

In anumite zone Romania e misto pentru ca au venit niste investitori privati si au facut-o sa arate misto. Au aparut cartiere cu ceva locuinte relativ decente, au aparut parcuri si locuri de joaca sau chiar intregi statiuni turistice si toate astea reprezinta niste investitii care au adus incet si sigur niste banuti pe la bugetele fiecarei localitati. Numai ca primarii si consilierii locali au omis de fiecare data ca au o responsabilitate si anume aceea de a si face un minim de infrastructura pentru a deservi zonele astea folosindu-se de banii care intra in bugetul local odata cu aparitia lor.

Ori omisiunea asta a edililor din fiecare localitate de a face ceva pentru infrastructura reprezinta conceptul asta de "… in curs de dezvoltare" prin care cei care-l folosesc incearca sa ne spuna subtil ca intentia de a dezvolta exista, ca bani ar exista sau s-ar putea atrage prin fonduri europene, numai ca de vreo 30 de ani edilii uita sa faca lucrul asta fiindca au lucruri mult mai importante de facut.

Ne revoltam cand suntem aratati cu degetul fiindca vreo 60% dintre noi isi fac inca nevoile in fundul gradinii, insa omitem cu nonsalanta faptul ca poate mai bine de jumatate dintre ei n-au alta alternativa pentru ca nu exista apa curenta si canalizare la ei pe strad, iar in cazul asta pur si simplu nu-si permit sa-si instaleze o instalatie autonoma cu circuit de apa si fosa septica.

Cand romanii or sa constientizeze cu adevarat lucrul asta si in loc sa voteze dobitoci se vor revolta impotriva lor o sa putem sa spunem ca tara nu mai e in curs de dezvoltare.