Un partid corupt poate sa fie un partid bun

Stiu, suna cam ciudat titlul, insa in randurile ce urmeaza am sa incerc sa-l deslusesc.

Nu exista coruptie fara politica si nici politica fara coruptie pentru ca in contextul administrativ actual coruptia si politica sunt complementare.

Orice partid politic, din orice tara indiferent cat e de democratica, are cel putin un membru corupt, vulnerabil la coruptie sau macar susceptibil de coruptie.

Evident, coruptia e un lucru naspa pentru ca se pierd bani publici si fiecare ban pierdut trebuie compensat in vreun fel de catre populatie si in speta de catre clasa muncitoare, dar dupa cum spuneam anterior nu se poate face coruptie fara politica.

Ori in cazul asta exista doua tipuri de partide:

  • Cele care isi asuma coruptia din interior si nu se amesteca in treburile justitiei lasandu-si astfel membri corupti sa fie pedepsiti si facand legi clare pentru recuperarea fiecarui prejudiciu;
  • Cele care nu-si asuma deloc coruptia, care incearca fie sa musamalizeze fiecare caz de coruptie fie sa intervina in procesul de justitie in asa fel incat coruptii sa poata scapa basma curata si prejudiciul sa ramana nerecuperat.

In Spania un partid, precum primul tip descris mai sus, trece in ziua de azi prin chinurile facerii, in timp ce un alt partid, precum al doilea tip descris mai sus, il arata cu degetul pe primul pentru a evidentia nivelul de coruptie care exista in partidul respectiv. Ce nu face insa acest al doilea partid e sa-si asume propria coruptie si sa-i defereasca pe mana justitiei pe proprii corupti care au scapat deocamdata basma curata.

In Romania din pacate aproape toate partidele politice, daca nu chiar toate, se asociaza cu al doilea tip descris mai sus si incurajeaza coruptia si violarea statului de drept la cel mai inalt nivel, iar orice declaratie in favoarea coruptiei are doar scop figurativ si e un teatru ieftin.

Un magistrat de pe aici spunea candva unui om de rand care-i reprosa ca e tara plina de corupti ca faptul ca exista sute de procese de coruptie pe rol, ca se dau aproape zilnic sentinte in astfel de procese, ca oamenii care sunt dovediti ajung la parnaie si li se confisca tot ceea ce au furat e dovada suprema a faptului ca statul de drept functioneaza si ca cineva isi face cu responsabilitate treaba.

Situatia tumultoasa denota fara dubiu prigoana de care au parte coruptii, iar atunci cand e prea multa liniste e semn ca banditii fura in voie.