Cand educatia prosteste

A aparut pe Reddit un grafic insotit de un tabel in care se ilustreaza rezultatele unui sondaj privind vaccinarea copiiilor precum si ponderea pe harta a cazurilor de pojar in raport cu sondajul respectiv:

Nu stiu care-i provenienta exacta a sondajului respectiv si nici macar de unde e luata harta cu graficul in cauza, insa judecand dupa propria experienta si in baza altor surse pe care le-am citit de-a lungul timpului pe subiect pot sa consider ca acuratetea hartii si a sondajului de mai sus cu greu pot sa fie contestate.

Uite pe mine de exemplu, m-au agasat cu povesti antivaxx oameni cu oaresce educatie, care aveau o facultate terminata si poate erau sau faceau un master spre deosebire de fanaticii religiosi ai lui Iehova care m-au agasat cu povesti despre nemurire si pocainta fara sa aiba macar liceul terminat.

Si din pacate graficul asta confirma ideea ca ponderea antivaxx apare in randul populatiei cu un oarecare nivel de educatie, in timp ce acolo unde nivelul de educatie tinde spre zero aceasta aproape ca dispare.

Ma uit pe harta si vad ca in cele mai sarace judete din Romania (si implicit cu cel mai mare grad de analfabetism) ponderea cazurilor de infectie cu pojar e zero sau aproape zero cu putinele cazuri aflate la distante foarte mari unul de altul.

Ba mai mult, rezultatele sondajului confirma faptul ca in Moldova nivelul de vaccinare e cel mai ridicat din tara, iar in sud daca se contabiliza Bucurestiul si judetul Ilfov separat atunci cu siguranta vorbeam de un procent de minim 95%.

Ce vreau sa spun cu asta? Pai toate datele de mai sus releva faptul ca acolo unde exista un anumit nivel de educatie si unde exista capacitatea de a digera pe deplin o postare sau un articol citit cap-coada exista si naivitatea de a cadea in capcana acelui articol, pe cand acolo unde analfabetismul pur atinge cote ingrijoratoare impactul unor miscari precum antivaxx e aproape nul. Si teleormanenii si botosanenii au citit sau auzit macar de Olivia Steer, sau poate au vazut-o la televizor, insa au fost incapabili sa proceseze elucubratiile acesteia.

Asta inseamna ca e musai sa crestem copii analfabeti? Nu, nicidecum ci inseamna ca e nevoie sa facem tot posibilul ca noile generatii sa nu mai fie mediocre pentru ca ocurenta celor mai multe cazuri de infectie are legatura directa cu zonele unde exista un nivel mare de oameni cu o educatie mediocra care atunci cand citesc un articol conspirationist ajung sa-l creada de facto in pofida dovezilor in contra aduse de oamenii ce au un nivel de educatie si experienta mult mai mare si care de multe ori sunt specialisti in respectivul domeniu.

In definitiv toate datele prezentate mai sus nu fac decat sa ne dovedeasca, daca mai era nevoie, faptul ca analfabetismul functional e mai periculos decat analfabetismul pur.