Cand nici pamantul pare ca nu va mai rabda

house-971894

Sau mai bine zis cum ati inceput s-aflati pe pielea voastra ca pana la urma coruptia chiar poate ucide, sau macar va poate schilodi putin.

A dat Marius mai devreme pe Facebook share la o stire in care se relateaza faptul ca un podet dintr-o comuna s-a prabusit in timp ce pe el treceau aproximativ 20 de agenti electorali ai unui partid oarecare, iar in urma acestui fapt cel putin 10 dintre ei au diverse fracturi.

Partidul, locatia si identitatea persoanelor implicate in acest accident conteaza mai putin, ce conteaza de fapt e deznodamantul cu potential tragic si mai ales contextul.

Oamenii astia ce fac propaganda electorala in numele unui candidat sau partid se impart in doua tabere. In primul rand sunt cei care stiu cat de departe merge minciuna electorala si manipularea si cei care din naivitate si orbiti de minciunile celor dintai isi dedica timpul liber unor astfel de activitati. Indiferent de tabara, ambii incearca sa convinga lumea ca primarul sau consilierul local pe care-l sustin ei e un fel de Mesia sau un guru al politicii, administratiei si managementului desi de cele mai multe ori pe el nu doar ca-l bate limba romana, dar licenta cu care se lauda c-a terminat o facultate e mai plagiata decat doctoratul lui Ponta si el in fond in fata oricarui examen organizat corect nu e capabil sa dovedeasca nici macar faptul c-are cu doua clase mai mult decat trenul.

Astfel, putem concluziona ca dintre cei care au cazut prada podetului in cauza exista doua tipuri de victime, cei care au cazut prada propriei ticalosii si cei care au cazut prada propriei naivitati si sunt victime colaterale, dar in fond tot victime sunt si alea.

Acum c-am lamurit deznodamantul sa lamurim contextul. Romania in momentul de fata e ca o casa veche de 200 de ani pe care-ai mostenit-o de la strabunicul tau. In urma cu 200 de ani strabunicul n-a prea avut la dispozitie materialele de constructie si tehnologia necesara ca sa faca o constructie durabila care sa duca 500 de ani chiar daca fie vorba intre noi exista altii care cu aceeasi tehnologie rudimentara si aceleasi materiale de constructie au ridicat cladiri trainice, impunatoare si care rezista de mii de ani. Bunicul tau, care a mostenit casa asta a fost cam indolent si nu i-a prea placut munca asa ca a stat mai mult pe la birt in timp ce casa s-a degradat. Tatal tau a prins casa asta deja degradata si s-a gandit ca ce rost mai are sa-si bata capul el ca s-o renoveze ca pentru el „merge si asa” si oricum e prea batran sa mai faca ceva, dar o sa faca curat si-o sa zugraveasca pentru nunta ta cum a facut si tatal lui in urma cu foarte multi ani. Si uite asa te-ai trezit tu, in anno domini 2016 cu o casa veche de 200 de ani ce arata ca o ruina si care risca sa cada pe tine la primul stranut si sa te striveasca in interior.

Ei bine in starea asta e si Romania, pentru ca in timp ce agentii astia electorali, ticalosi sau naivi deopotriva umblau pe ulitele satelor, comunelor si oraselor cu steaguri, pancarte, pliante, galeti, faina, ulei si ce mai vreti voi treceau peste aceleasi strazi pline de gropi, pe langa aceleasi locuri abandonate, pe aceleasi ulite noroioase si prost luminate si mai ales pe langa aceeasi oameni saraci si harnici carora incercau sa le vanda iluzii la suprapret. Si foarte multi dintre ei faceau si inca fac lucrul asta in numele unui candidat care a mai fost si n-a convins, care a ignorat cu nonsalanta degradarea asta a infrastructurii de orice fel si care in ultimul an de mandat a curatat si a zugravit „fatada” ca sa faca impresie buna pasand responsabilitatea pe urmatorul mandat, sau daca nu-l obtine tot el atunci pe urmatorul primar.

Indolenta si iresponsabilitatea asta nu poate sa tina la nesfarsit, iar continuitatea ei atrage dupa sine o serie de efecte ce pot sa aiba un final tragic. Desi suna cinic, cei care au cazut prada podetului neintretinut sunt victimele propriei ignorante si nimic mai mult, iar daca n-o sa schimbe nimic in Romania multi dintre voi risca la randul lor sa fie victimele unor astfel de accidente stupide.

house-971894